RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Spoorwegmuseum draagt NS-archief over aan Het Utrechts Archief

UTRECHT - Het NS-archief uit de Tweede Wereldoorlog dat stond opgeslagen in het Spoorwegmuseum in Utrecht, wordt overgedragen aan het Utrechts Archief. De documenten over de bedrijfsvoering van het Utrechtse spoorbedrijf worden daar onderzocht, geregistreerd en gedigitaliseerd. Uiteindelijk moet het archief ook toegankelijk worden.

De documentatie heeft lange tijd in een depot van het museum gestaan en was tot nu altijd op verzoek te raadplegen. Dat wordt straks makkelijker als de stukken zijn gedigitaliseerd. Het gaat vooral om documenten en literatuur die te maken hebben met de bedrijfsvoering van de NS tijdens de oorlog.

Van de deportatietreinen met Joden is amper iets te vinden in deze stukken. "Er is welgeteld één document naar voren gekomen dat daar mee te maken heeft", vertelt conservator Evelien Pieterse van het Spoorwegmuseum. "Daarin staat dat de NS opdracht krijgt om 35 goederenwagons klaar te zetten voor transport naar Westerbork naar Sobibor. Je hoopt daar meer over te vinden, maar in dit deel van het archief zat dat niet."

Het digitaliseren van het archief gebeurt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds. De fotocollectie blijft wel bij het Spoorwegmuseum en wordt eveneens geregistreerd en gedigitaliseerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -