RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

250 jaar oude eik geveld door storm: 'Hij voelde als een vriend'

1/2
GROENEKAN - Een 250 jaar oude eik is vannacht slachtoffer geworden van de hevige storm in Groenekan. "Dit was een van de grote oude veteranen waar je ontzag voor had", zegt omwonende en boomchirurg J'Ýrn Copijn. "Hij voelde echt als een vriend."

De omgevallen eik stond langs het hoofdpad in Groenekan ten tijde van de Barok. "Ik ben opgegroeid in een familie die 250 jaar geleden hier al bomen kweekte", zegt Copijn. "Van hieruit vertrokken ze met paard, wagen en boom om parken op de Utrechtse heuvelrug aan te leggen."

 Eeuwenoude eik niet bestand tegen harde wind Eeuwenoude eik niet bestand tegen harde wind | Foto: Sonne Copijn

Te kleine kluit
De eik heeft met 250 jaar een mooie leeftijd bereikt, maar had nog een stuk ouder kunnen worden. "Als de omstandigheden van zo'n boom goed zijn, kunnen ze de duizend jaar passeren", zo zegt Copijn.

Deze eik heeft dat niet gered, omdat zijn wortels niet goed konden uitgroeien. Copijn legt uit: "Het grondwater was hoog waardoor de wortels niet diep de grond in konden. Daarnaast hebben koeien en paarden die schaduw onder de boom zochten, de grond platgestampt. Zo bleef de kluit relatief klein."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -