RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Theatervoorstelling voor je voordeur: 'Het maakt me emotioneel dat ze dit voor mij alleen doen'


UTRECHT - Utrechtse theatermakers voeren voorstellingen op vůůr je deur. De theaterzalen zijn nog leeg en dat maakt creatievelingen nog creatiever. Op deze 4 mei gaat het over de oorlog en herdenken. Het maakt indruk. "Ik had niet verwacht dat het me zo emotioneel zou maken, een voorstelling voor mij alleen."

Liesbeth Veldman vormt het publiek tijdens de voorstelling van maar 10 minuten lang. Ze zet een stoeltje in haar deuropening en knoopt haar sjaal nog wat steviger om haar nek. "Ik ben zo benieuwd, begin maar hoor jongens". De voorstelling gaat over Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over wat herdenken eigenlijk betekent.

Jongeren geven voorstelling voor de voordeur


Verstoppen gaat niet, als je in je eentje het publiek vormt. Liesbeth schrikt er even van, als de toneelspelers haar bij het stuk betrekken. "Normaal duik je weg tussen de anderen in het publiek, maar dat gaat nu niet", lacht ze.

Onder leiding van theatermaker Linda Bosch hebben jongeren uit Utrecht zich verdiept in de geschiedenis van Utrecht tijdens de oorlog. Ze spraken ouderen die de oorlog hebben meegemaakt en zochten overeenkomsten in die verhalen, maar ook verschillen.

Ik slaap niet, mijn hoofd doet pijn"
Lhomme Sow

De voorstelling krijgt een onverwachte wending als Lhomme Sow het woord neemt. Hij vraagt verbaast waarom we hier 2 minuten stilte houden. Het maakt deel uit van de show, maar al gauw blijkt dat het verhaal van Lhomme diepe ernst is. "Ik slaap niet, mijn hoofd doet pijn", zegt de 18-jarige Lhomme Sow die sinds anderhalf jaar in Nederland woont als politiek vluchteling. De situatie in zijn land Guinee is schrijnend, zijn familie is daar nog steeds. Lhomme vertelt over de mensen die zijn doodgeschoten en over zijn eigen vader die het niet heeft overleefd.

Op Liesbeth maakt het diepe indruk. "Voor Lhomme is dit zo anders, hij vertelde dat hij dag en nacht aan de oorlog denkt."

Als de drie jongeren een buiging maken is de voorstelling voorbij. Er wordt flink voor ze geklapt, ook door de buren die vanuit hun tuin en een raam hebben meegekeken. "Ik vond het echt heel erg mooi, voor herhaling vatbaar", zegt Liesbeth.

Theatermaker en begeleider Linda Bosch praat Bob van Beeten in Utrecht is Wakker bij over het gesprek aa


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -