Amersfoort omarmt geplante bomen van milieuactivisten: 'We zullen er goed voor zorgen'

De boom bij de Koppelpoort is al wel weggehaald.
De boom bij de Koppelpoort is al wel weggehaald. © Extinction Rebellion
AMERSFOORT - Wethouder Kees Kraanen (VVD) wil de bomen die de milieuactivisten van Extinction Rebellion in het centrum van Amersfoort hebben achtergelaten graag houden. Dat zegt hij in reactie op de lukrake boomplantactie van afgelopen weekend. "Als ze het al overleven, wat ik zeer betwijfel, dan zullen we er goed voor zorgen."
Zondagmorgen werden op meerdere locaties in het centrum van de stad jonge wilgenstekken in de grond gezet. Ze droegen een bord met de tekst 'Laten we bomen planten, in plaats van kappen.' Kraanen kon de actie waarderen: "Ze vragen aandacht voor stenen eruit en groen erin. Daar zijn we als Amersfoort ook druk mee doende."
Het exemplaar bij de Koppelpoort is al door onbekenden weggehaald, maar de boom op De Hof overweegt Kraanen te laten staan. "We kijken of hij niet in de weg staat voor de marktkramen, maar als dat niet het geval is dan nemen we ze op in onze bomenkaart."

Eenmalig

Dat de gemeente hiermee een actie van milieuactivisten omarmt betekent niet dat het idee voor herhaling vatbaar is. "Het is niet de bedoeling dat iedereen stenen eruit gaat trekken en bomen in de stad gaat planten, want dan zullen we toch echt andere maatregelen moeten gaan nemen."
Tot slot geeft de wethouder nog een tip mee aan de actievoerders. "Het is meer dan een paar steentjes weghalen, een klein kuiltje graven en denken dat het goedkomt. Zo werkt het niet. Als ze zich een volwaardige groene club zouden noemen moeten ze eerst een cursus bomenplanten volgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.