RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leusdens echtpaar vecht bij rechter om pipowagen in de tuin: 'We horen alleen maar enthousiasme'


LEUSDEN - De pipowagen in een tuin aan de Zwarteweg in Leusden: moet-ie weg of mag-ie blijven? Over die vraag boog de bestuursrechter zich in de rechtbank van Utrecht vanmiddag. Volgens de gemeente is de omgebouwde schaftkeet te beeldbepalend, maar volgens eigenaren Annette en Rolf Noordhof juist op een positieve manier: "Wij horen van iedereen die 'm ziet alleen maar enthousiasme."

Voor Annette was de pipowagen een droom die uitkwam. Door de coronacrisis zat ze net als veel mensen vaak thuis te werken, maar ze miste op haar thuiskantoor een plek om creatief te zijn. In mei vorig jaar tikte ze samen met haar man Rolf de keet op de kop, bouwde 'm op tot pipowagen en tekende er vanaf dat moment allerlei aquarellen van dieren die ze door het raampje van haar wagen door de tuin zag scharrelen.

Voor Annette was de pipowagen als creatief atelier een droom die uitkwam


'Als we het hier toestaan, moet het elders ook'
De pret was echter van korte duur, want na een paar weken viel er een brief op de mat. Hij moest weg, want er was geen vergunning aangevraagd. Dus deden Annette en Rolf dat alsnog, maar helaas zonder succes. De gemeente volgt het bestemmingsplan waarin staat dat er geen bouwwerken in de voortuin zijn toegestaan, en is daarnaast bang voor precedentwerking: "Als we het hier toestaan, moet het elders ook", stelde een ambtenaar tijdens de zitting vandaag, in navolging van wethouder Wim Vos (CDA) eerder dit jaar.

En daarmee zou het dorpse karakter van Leusden, dat de inwoners van de gemeente volgens de aanwezige vertegenwoordiger zo zouden waarderen, verloren kunnen gaan. "Dan zou er regelmatig een schuurtje of pipowagen opduiken, en de steun voor zo'n pipowagen op langere termijn een stuk minder kunnen worden. Dat zou een meer verstedelijkt beeld geven. Wij moeten met het grotere belang rekening houden."

Echtpaar blijft hopen, maar is realistisch
Nee, de kans is klein dat de bestuursrechter binnen zes weken een uitspraak doet die positief uitvalt voor Annette en Rolf. Dat het aanmerken van de pipowagen als 'bouwwerk' en het handhaven ervan een keuze zouden zijn, zoals Rolf beargumenteert, wijst de rechter vanmiddag aan het begin van de zitting direct van de hand. Dat de schaftkeet wielen heeft, maakt ook niet uit: de hoogste bestuursrechter in ons land, de Raad van State, heeft de pipowagen jaren geleden al eens als bouwwerk bestempeld.

Het echtpaar is na de zitting dan ook realistisch: "We hopen toch dat we toestemming krijgen", stelt Annette. "Maar de kans is groot dat we geen vergunning krijgen en dat-ie weg moet", vult Rolf aan. Tegelijkertijd lijkt er enige welwillendheid bij de gemeente om na te denken over een oplossing waarmee de pipowagen op een andere, minder in het oog springende plek in de tuin kan worden neergezet. "Ik ben heel benieuwd of ze dat daadwerkelijk willen doen."

 Annette en Dolf Noordhof voor de rechtbank in Utrecht Annette en Dolf Noordhof voor de rechtbank in Utrecht | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -