Inhuur deskundigen Utrecht aan banden

UTRECHT - Het college van B&W in Utrecht neemt de regie over het inhuren van externe deskundigheid zelf in handen.
Dat zei wethouder Van der Sluis tegen de raad na vragen over externe adviseurs die jarenlang honderduizenden euro's konden declareren.
De wethouder maakte de oppositie blij met de mededeling dat hij zelf de dure contracten voor externe inhuur gaat ondertekenen en dat niet langer aan de directeuren van de gemeentelijke diensten overlaat. Ook zei hij de raad toe dat hij twee keer per jaar een rapportage daarover zal sturen.

PERSONEELSBELEID

Om de externe inhuur zoveel mogelijk te voorkomen, wil Van der Sluis ook het personeelsbeleid deels omgooien. Zo moeten meer eigen ambtenaren opgeleid worden om lastige functies te kunnen vervullen. Ook moeten alle gemeentelijke diensten de inhuur van extern personeel op dezelfde manier vastleggen.
De raad was mild tegenover Van der Sluis (ChristenUnie), die pas enkele maanden wethouder is. Zowel de oppositie als de coalitiepartijen wilden weten hoe het er nu voor staat met de inhuur en of hij bovenop de zaak zit.
In de raadsvergadering is al vaker over dit onderwerp gepraat, onder meer naar aanleiding van een rapport van de Utrechtse Rekenkamer die eind 2008 al adviezen gaf over het inhuren van interimmanagers en uitzendkrachten.

LUCHTKWALITEIT

De aanleiding van het debat van vandaag zijn berichten dat Utrechtse luchtcoördinator Hans Haarsma vanaf 2004 voor veel geld werd ingehuurd. De raad vreesde dat dat zonder enige evaluatie was gebeurd. Dat sprak wethouder Van der Sluis tegen. "Zijn contract is tien keer verlengd of aangepast".
Wel erkende de wethouder dat daarbij twee keer iets mis was gegaan. Zo had één keer een Europese Aanbesteding moeten volgen en in Utrecht is de afspraak dat externen niet langer dan twee jaar worden ingehuurd.
Inmiddels heeft de gemeente al twee mensen in vaste dienst genomen die meer weten over de luchtkwaliteit.

Inhuur deskundigen Utrecht aan banden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.