Raad wil huizen Van Sijpesteijnkade behouden

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil dat wethouder Janssen alles op alles zet om de Van Sijpesteijnkade te behouden. Janssen zei toe dat hij opnieuw in gesprek gaat met NS Poort, maar dat hij een sloopvergunning niet zomaar kan weigeren.
De historische huizen aan de Van Sijpesteijnkade staan de bouw van de nieuwe OV-terminal en een nieuw kantoorpand van de NS in de weg. Ook staan enkele huizen een nieuwe bus- of tramlijn in de weg. Alleen nummer 25 kan niet worden gesloopt, want dat is een monument.
In een motie droeg de hele raad, behalve de CDA, de wethouder op om het rijtje huizen aan de Leidse Rijn op te nemen in een stedebouwkundig plan. Daarmee krijgt de Van Sijpesteijnkade een officiëlere status.
De wethouder legt de verantwoordelijkheid voor de huizen bij NS Poort. Hij verwees de vele organisaties die zich hard maken voor de rij huizen dan ook naar de projectontwikkelaar van de spoorwegen.
Mochten de panden toch worden gesloopt, dan komen daar tijdelijke fietsparkeerplekken. Braakliggen is geen optie, zei Janssen.