Instellingen

Inhaalprik tegen baarmoederhalskanker

UTRECHT - In september kunnen meisjes die meedoen aan de inhaalcampagne tegen baarmoederhalskanker de derde prik halen in de wijkgebouwen van de GG&GD. Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt.
De meisjes die dit jaar nog maar één prik hebben gehad, worden uitgenodigd voor de tweede prik. In totaal moeten de meisjes drie prikken krijgen om goed beschermd te zijn tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
De inenting van meisjes die geboren zijn in 1993, 1994, 1995 en 1996 is een eenmalige inhaalactie. Meisjes die al een prik hebben gehad, maar nog geen uitnodiging voor een vervolgprik, worden gevraagd om ook naar een van de wijkgebouwen te komen en hun vaccinatiebewijs en legitimatie mee te nemen.
In verband met mogelijke gevolgen van Influenza A (Mexicaanse griep) is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van de twaalfjarige meisjes uitgesteld tot voorjaar 2010. De inhaalcampagne voor meisjes die dit jaar nog geen prik hebben gehaald is ook uitgesteld tot volgend jaar.
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).
Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.