Instellingen

Geen maximale termijn voor burgemeesters

REGIO - Er komt geen wettelijke beperking voor de periode dat burgemeesters in dezelfde gemeente mogen werken.
Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.
Een burgemeester wordt voor zes jaar benoemd en kan in principe onbeperkt worden herbenoemd. In Vianen is Diny Koreman al langer dan achttien jaar burgemeester.
Ter Horst vindt nog steeds dat burgemeesters niet meer dan drie termijnen op dezelfde post moeten blijven zitten. Dat moet de norm worden, zei ze. Volgens haar zijn de burgemeesters het daar zelf ook mee eens.
Ze zal het echter niet wettelijk vastleggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer, maar ook het genootschap van burgemeesters is daar tegen. Koreman mag dus blijven zitten.
Ter Horst wil stimuleren dat burgemeesters zich realiseren dat ze niet voor het leven benoemd zijn. Dat zegt zij zelf nu ook al tegen nieuwe burgemeesters. Maar de minister wil ook dat ze met bijscholing en loopbaanbegeleiding worden voorbereid op een andere baan.

WONING

Gemeenten krijgen nu de plicht om burgemeesters bij hun aantreden in het eerste jaar een woning aan te bieden, als zij daar gebruik van willen maken. Daarmee is een declaratie-affaire zoals bij burgemeester Wolfsen in Utrecht speelde, verleden tijd.
Daarnaast komt er voor zittende burgemeesters die hun oude huis niet kunnen verkopen een financiële tegemoetkoming voor maximaal een jaar. Dat gaat om een bedrag van maximaal 18 procent van hun maandinkomen, dat echter nooit hoger mag zijn dan de huur van hun nieuwe woning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.