Veel sterren op rode loper Film Festival

UTRECHT - In Utrecht is de 29e editie van het tiendaagse Nederlands Film Festival begonnen. Tramontana, de openingsfilm, trok woensdagavond veel BN'ers naar de rode loper van Stadsschouwburg.
Regisseur Bas Berkhout kreeg de Filmprijs van de Stad Utrecht 2009 voor zijn eerste korte documentaire Roos Rebergen - "Weet ik niet zo goed". Deze prijs voor het beste regiedebuut, bestaande uit een beeldje van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van 5000 euro, werd door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht uitgereikt.
De documentaire, een portret van de 19-jarige Roos Rebergen van de Nederlandse band Roosbeef, is vanaf donderdag driemaal te zien tijdens het festival.

BOONEKAMP

Festivaldirecteur Doreen Boonekamp is tijdens de openingsavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De scheidend directeur ontving de versierselen uit handen van minister Ronald Plasterk (Cultuur), voorafgaand aan de openingsfilm. Plasterk roemde haar positie in het Nederlandse culturele veld.
Boonekamp is acht jaar directeur geweest van het festival. Volgens Plasterk is het festival in deze periode "uitgegroeid tot het grootste media-evenement van Nederland."
Tijdens het festival beleeft een groot aantal Nederlandse producties in genres als speelfilm, korte film, documentaire en tv-drama zijn première. Daaronder Carmen van het Noorden van Jelle Nesna, Alles Stroomt van Danyael Sugawara, Meisjes van Geoffrey Enthoven en De Viagraman van Michael Schaap.

JACK WOUTERSE

Jack Wouterse is dit keer Gast van het Jaar. Hij is iedere avond aanwezig, als gast in talkshows of bij vertoningen van zijn films als De Noorderlingen (1992), Temmink: the Ultimate Fight (1998), Met grote blijdschap (2001) en Vet hard (2005). Wouterse zal tijdens het NFF ook een korte film gaan maken met collega-acteurs en -actrices.
De belangrijkste prijzen zijn de Gouden Kalveren. Dinsdag wordt bekend welke producties, acteurs en actrices zijn genomineerd. De Gouden Kalveren worden vrijdag 2 oktober uitgereikt, op de slotdag van het festival.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.