In Utrecht bezorgt Batman je eten: 'Mijn werk is nu niet meer zo saai'

Artjoms bezorgt maaltijden in volledige Batman-outfit
Artjoms bezorgt maaltijden in volledige Batman-outfit © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Misschien heb jij hem ook al wel voorbij zien komen in Utrecht: een fietsende bezorger gehuld in een zwarte regenbroek, dito e-bike, tas, cape én Batmanmasker. Soms tringt hij hard met zijn fietsbel, andere keren steekt hij zijn vuist in de lucht en roept dan: Batman! Om vervolgens weer hard door te fietsen, op weg naar het volgende adres waar hij een maaltijd gaat afleveren.
Op sociale media gaat de vraag rond: wie is deze man? En waarom gaat hij gekleed als Batman? Ook wij wilden dat graag weten.

Aan het schrikken maken

Artjoms (26) geeft graag een interview, zegt hij. Maar hij waarschuwt ook dat zijn Engels niet heel goed is. Liever spreekt hij Russisch, de taal die hij in zijn thuisland Letland leerde.
Ongeveer een jaar geleden kwam Artjoms naar Utrecht, vertelt hij. Naar eigen zeggen omdat hij van kleine steden houdt. Én omdat hij op zoek was naar een plek om te werken. Zo ging hij aan de slag als bezorger voor onder andere UberEats.
Op Twitter zijn allerlei tweets te vinden waarin mensen zich afvragen wie de Batmanbezorger is.
Op Twitter zijn allerlei tweets te vinden waarin mensen zich afvragen wie de Batmanbezorger is. © RTV Utrecht
Nu werkt hij tien uur per dag, zeven dagen per week. Dat is hard werken, beaamt hij. En eerder was het ook heel saai. Totdat hij op een dag een Batmanmasker kocht en besloot dat tijdens werk op te zetten. Sindsdien vindt hij zijn werk veel leuker. "Het is bedoeld als grapje", zegt hij. "En meestal zijn de reacties op straat leuk."
Soms maakt hij mensen per ongeluk aan het schrikken. Bijvoorbeeld als hij ineens als Batman bij ze voor de deur staat met hun bestelling. Ook als hij een nieuw restaurant binnenkomt, begrijpen ze het in eerste instantie vaak niet. "Dan denken ze dat ik een overvaller ben of zo." Maar volgens Artjoms merkt iedereen gauw genoeg dat hij geen kwaad in de zin heeft. "Als ik me vrolijk gedraag, dan merken mensen snel dat er niks is."
Artjoms houdt zijn masker graag op.
Artjoms houdt zijn masker graag op. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Bovendien maakt hij sinds kort elke geschrokken reacties onschadelijk door een tulp te geven. Artjoms haalt een bos geel-rode tulpen tevoorschijn. Het is zijn voorraad voor vandaag. "Tot nu toe heb ik al zo'n honderd bloemen weggeven. Ik vind het fijn om zoiets cadeau te doen en mensen blij te maken."
Dat hij als Batman, en niet als Superman of Spiderman, door de Utrechtse straten scheurt, is trouwens vooral een praktisch toeval. "Ik zag een Batmanmasker en toen wilde ik die graag hebben." Máár, vindt Artjoms, het past hem eigenlijk wel bijzonder goed. "Spiderman en Superman hebben geen hulpmiddelen nodig. Batman - en dat geldt ook voor mij als bezorger - heeft dat wel." Hij verwijst naar zijn e-bike, een huurfiets. . Die huurt hij door middel van een abonnement van een bekend fietsbedrijf.

Hard bestaan

Het werk dat Artjoms nu heeft, doet hij veel liever dan zijn vorige banen in de Baltische staten. "Daar werkte ik in fabrieken. Daarvan kreeg ik veel stress." Dat kwam onder andere omdat Artjoms zijn appartement met collega's deelde waarbij hij zich niet op zijn gemak voelde, vertelt hij. "Er werd veel gedronken en ook drugs gebruikt."
Bovendien hield hij maar weinig tijd en geld over naast al het werken. Dat zat hem steeds meer dwars, dus besloot Artjoms zijn heil ergens anders in Europa te zoeken. Dat het uiteindelijk Nederland werd, is net als bij de keus voor Batman meer toeval dan een bewuste beslissing.
Ik spaar nu voor een scooter zodat mij actieradius groter wordt.
Artjoms
Het bevalt hem hier goed. Artjoms is blij met zijn baan als bezorger. Maar tussen de regels schemert een hard bestaan door. Zo leefde hij twee jaar in een tent in het bos voordat hij onderdak vond in een hotel. Momenteel is hij op zoek naar een adres waarop hij zich kan registreren. Bovendien maakt hij lange dagen zonder van tevoren te weten hoeveel hij precies verdient. Dat is namelijk afhankelijk van hoeveel bestellingen er zijn.
Op dit moment spaart hij vooral voor een scooter, vertelt Artjoms. "Daarmee is mijn actieradius veel groter dan op de e-bike."
Hoelang hij nog zijn werk als Batman blijft doen, weet hij niet. "Ik houd van reizen. Ik kan morgen vertrekken als ik dat wil."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.