Den Haan weg bij 50PLUS, ouderenpartij verdwijnt uit Kamer

© ANP
WOERDEN - Liane den Haan splitst zich af van 50PLUS. Het enige Tweede Kamerlid van de ouderenpartij neemt haar zetel mee en gaat dus verder als autonome eenmansfractie.
De Woerdense politica lag al enige tijd in de clinch met partijgenoten. Zo was ze het oneens over de pensioenleeftijd met Ellen Verkoelen, die namens 50PLUS op plek 3 stond bij de afgelopen verkiezingen. Ook had ze ruzie met partijbestuurder Jan Nagel.
Den Haan, die in Woerden woont, schrijft op Twitter dat ze actief wil blijven als Kamerlid. "Helaas moet ik tot de conclusie komen dat mij dat binnen 50PLUS niet langer lukt." Dus gaat ze 'alleen' verder. "Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven."
Dat betekent dat 50PLUS voor het eerst sinds 2012 niet meer is vertegenwoordigd in het parlement. Op het hoogtepunt had de partij vier zetels. Toch waren er bijna altijd problemen binnen de ouderenpartij. Zo had voormalig fractievoorzitter Henk Krol meermaals ruzie met collega's. Ook hij keerde de partij de rug toe.

Reactie 50PLUS

50PLUS-voorzitter Jan Nagel noemt het vertrek van Den Haan 'onfatsoenlijk' en 'de ultieme zetelroof'. Hij benadrukt dat ze haar zetel niet op eigen kracht heeft bemachtigd, maar op basis van 'de ijzersterke merknaam 50PLUS'.
Den Haan (53) is pas enkele maanden actief in de landelijke politiek. Tussen 2006 en 2010 was ze gemeenteraadslid in haar woonplaats Woerden. Eerst namens D66, vervolgens bij de partij Progressief Woerden (samenwerkingsverband tussen PvdA en GroenLinks).
Daarnaast was Den Haan jarenlang directeur bij ouderenbond ANBO.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.