RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kunst in de voortuin goed ontvangen door voorbijgangers en bewoners: 'Een cadeautje'

1/3
UTRECHT - Als je een kunstexpositie in een park van de gemeente wil organiseren, ben je wel even bezig voor alle vergunningen geregeld zijn. Maar voor een kunstwerk in een voortuin hoef je alleen maar toestemming van de woningeigenaar te hebben. Met deze slimme truc regelde kunststichting EX een expositie op de mooiste plekken in Utrecht. In vijftien voortuinen is nu kunst te zien, tot tevredenheid van voorbijgangers én bewoners.

Twee bioscoopstoelen in de tuin met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd stuk voor cello en piano erbij: het is normaal al goed toeven in de tuinen van de woningen die uitkijken op het Wilhelminapark maar bij één huis is het nu helemaal aangenaam.

Kunstenaars: 'Een rustpunt maken in de stad'


Twan Bracco Gartner en Jonathan Straatman maakten het kunstwerk. De bedenkers van de expositie EXtuin wezen deze voortuin aan het duo toe. Gartner liet zich bij het componeren inspireren door de omgeving. "Ik ben een keer of vijf terug geweest met eerste versies van het stuk om te zien of het werkte. We wilden echt een rustpunt maken in het park."

De bioscoopstoeltjes met muziek zijn een van de vijftien kunstwerken die in het kader van het project EXtuin in Utrecht zijn neergezet. Initiatiefnemer Doenja Abel: "Dit is een installatie met muziek, maar er zijn ook grotere werken die inspelen op de tuin waarin ze staan."

Op de site van EXtuin staat een route die mensen kunnen fietsen of wandelen langs alle kunstwerken. En er is genoeg te zien, volgens Abel: "Er is bijvoorbeeld in één tuin een hele grote dennenappel geplaatst waarin een vuurtje kan worden gestookt. Of aan de Vechtdijk, daar staat een groot beeld dat vastgeketend zit aan een bol die je vanaf de andere kant van de Vechtdijk kan zien."

Huiseigenaar met kunst in tuin: 'Een cadeautje'


'Een cadeautje'
En de kunst valt in de smaak. Twee voorbijgangers in de stoeltjes bij het Wilhelminapark vinden het een heerlijk rustgevende ervaring. En zij zijn niet de enigen. Ook de eigenaar van de tuin is in zijn nopjes. "Een cadeautje," zegt de woningeigenaar met de muzikale bioscoopstoeltjes in de voortuin.

"Iedere keer als we kijken, zijn we blij als er mensen zitten omdat iedereen heel positief reageert." En het kunstproject is zelfs letterlijk een cadeautje, onthult de bewoner. Eén bezoeker liet een paar euro achter in de overtuiging dat er betaald moest worden (wat niet zo is).

Lees ook: Kunst in de voortuin als steuntje voor kunstenaars in coronatijd


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -