RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fietstocht door Utrecht om aandacht te vragen voor mentale gezondheid jongeren

UTRECHT - Jongeren in heel het land stappen vandaag en zondag weer de fiets op om aandacht te vragen voor de toenemende mentale problematiek onder jongeren. Aan de actie 'Fiets voor je Leven' doen in totaal tien steden mee, waaronder Utrecht.

Het soort problemen waar jongeren mee kampen is volgens initiatiefnemer Tessa Di Corrado heel breed. "Bijvoorbeeld jongeren die eerder al kampten met depressie en daar nu in terugvallen, jongeren die een eetstoornis ontwikkelen of angstklachten en gevoelens van somberheid en eenzaamheid ervaren. Je ziet ook dat de klachten steeds extremer worden, waardoor acute crisisopvang nodig is. Op dit moment is 85 procent van die crisiscentra is vol, dus dat zijn alarmerende cijfers."

Om deze jongeren dus een hart onder de riem te steken, is de actie 'Fiets voor je Leven' opgezet. "Ik dacht: wat kan ik doen vanuit mijn positie om een positief geluid te laten horen?" En zo ontstond het idee van een fietstocht. Tessa: "Het probleem is groter dan alleen de kroeg die niet open is, dus daar hoop ik aandacht voor te krijgen."

Een kleine sfeerimpressie van de vorige fietstocht door Utrecht:Deelnemers
Aan de fietstocht doen niet alleen jongeren mee, weet Tessa door eerdere edities. "Je ziet wel dat een merendeel van de deelnemers tussen de 18 en 30 jaar is. Maar er zijn ook ouders die meefietsen omdat ze een puber thuis hebben zitten om wie ze zich zorgen maken."

Maar helpt een fietstocht tegen de problemen van jongeren? Volgens Tessa is het vooral belangrijk om naar elkaar om te kijken in deze tijd. "Heb je iemand in je omgeving - en eigenlijk maakt het niet uit of dat een jongere is - kijk dan wat meer oprecht naar elkaar om. We zijn geneigd te zeggen dat alles goed gaat. Maar vraag soms ook een beetje door en toon oprechte interesse in de ander. De mentale problematiek mag echt wel als een probleem worden gezien."

De fietstocht gaat vanavond om 19.00 uur van start op het Jaarbeursplein in Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -