Haan op Leusdense kerktoren opnieuw verguld: 'Het was een heel zielig geel haantje'

LEUSDEN - Het heeft drie maanden geduurd, maar de kerktoren op de begraafplaats in Oud Leusden heeft haar kruis, gouden pijnappel en gouden windhaan weer terug. De ornamenten werden eind januari van de toren gehaald, nadat de inspectie zag dat ze gerestaureerd moesten worden. "Het is een rijksmonument, en dan ben je als eigenaar verplicht het in stand te houden en er goed voor te zorgen", stelt Danielle Vader, verantwoordelijk voor het erfgoed binnen de gemeente Leusden.
Toen het kruis, de pijnappel en haan van de toren ruim drie maanden geleden gedemonteerd werden, was de boel goed versleten en begroeid met mos. "Het was een heel zielig geel haantje", vertelt Vader. "De kraaien zitten er continu op te schijten, dus dat tast de gouden laag goed aan", vult vergulder Steven Voshart aan. Zelf even vasthouden mag ook niet: "In je handen zitten allemaal zuren en dat tast het goud aan."
De kerktoren met de opnieuw vergulde haan speelde een belangrijke rol in het ontstaan van Leusden

'Spic en span'

Een duurzame verfmethode, speciale olie en lange droogtijd zorgden ervoor dat de hele restauratie een aantal maanden duurde. Als Voshart de ornamenten in de loop van de ochtend weer op z'n plek heeft gezet, is hij trots op z'n werk. "Alles ziet er weer spic en span uit", vertelt hij op de hoogwerker nadat hij de laatste hand aan de torenattributen heeft gelegd. "Altijd leuk om zo'n project weer af te ronden, helemaal super."
De haan prijkt weer op de Leusdense kerktoren
De haan prijkt weer op de Leusdense kerktoren © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Ook voor Ronald Polak, voorzitter van de Historische Kring Leusden, wordt de kerktoren op deze manier weer in ere hersteld. De toren, die volgens chauvinistische Leusdenaren de oudste van Nederland is, heeft samen met de voormalige kerk die er bij stond een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van het dorp.

Toren speelde belangrijke rol in ontstaan Leusden

Karel de Grote schonk in 777 namelijk het landgoed 'Villa Lisaduna' aan de Utrechtse kerk. "Daaruit is Lisaduna of Leusden met een aantal boerderijen rond de kerk ontstaan", vertelt Polak. De kerk die bij de huidige kerktoren hoorde, is in 1588 tijdens de beeldenstorm verwoest, in verval geraakt en vervolgens gesloopt. In 1829 verhuisde de moederkerk naar het huidige Leusdense centrum aan de Arnhemseweg.
Hoewel het Danielle Vader van de gemeente opviel dat er de afgelopen maanden geen enkele vraag is binnengekomen over de missende onderdelen van de kerk, vindt Polak de restauratie het dubbel en dwars waard. "Niet alles wat oud is moet blijven", stelt hij. "Maar dit is zo'n markante plek en is juist zo mooi gebleven omdat er eeuwenlang voor gezorgd is. Dan moeten wij daar in onze tijd ook onze best voor doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.