RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Debat over invoering testbewijzen en vaccinatiepaspoort is 'lastige afweging van belangen'

UTRECHT - De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de wet die de inzet van coronatestbewijzen mogelijk moet maken. Zo'n wetswijziging gaat net als bij de invoering van een mondkapjesplicht over een inperking van grondrechten. Mag dat zomaar en waarom moet het parlement daar telkens opnieuw over debatteren?

"Onze grondrechten worden elke keer op een andere manier beperkt: eerst ging het bij de mondkapjesplicht om de lichamelijke integriteit, nu gaat het om het testen", zegt docent staatsrecht Manon Julicher van de Universiteit Utrecht.

Julicher: "Grondrechten mag je alleen beperken als er heel strenge waarborgen op staan. Dat betekent dat er altijd een specifieke wet van het parlement moet zijn die goedkeuring heeft gegeven voor die inperking. Zo kan het niet dat de wet die bijvoorbeeld de mondkapjesplicht oplegt ook dient voor de invoering van coronatestbewijzen of een vaccinatiebewijs. We willen dat het parlement zich daar dus expliciet over uitspreekt."

Afweging maken
Een debat waarbij grondrechten ter discussie staan is altijd lastig, meent Julicher. "ParlementariŽrs moeten zich afvragen wat zwaarder weegt: de rechten die nu worden ingeperkt omdat het openbare leven grotendeels platligt, of de grondrechten die voor bepaalde mensen zullen worden ingeperkt omdat ze zich niet willen laten testen of vaccineren? Dat is een afweging die altijd speelt bij grondrechten en daar moet een debat over plaatsvinden."

Formeel ging het debat over de Tijdelijke wet testbewijzen covid-19. Volgens Julicher zitten er allerlei haken en ogen aan die wet. "Het grootste bezwaar is dat je moet gaan betalen voor een test, maar ook dat de invoering van zo'n test en later een vaccinatiebewijs kan leiden tot een tweedeling in de maatschappij. Niet iedereen heeft namelijk toegang tot een testlocatie. Het kan ook een drempel zijn om telkens 7,50 euro te moeten betalen en dat sommige mensen daardoor eerder geneigd zijn zich eerder te laten vaccineren. Dan krijg je de vraag: is het dan toch niet een indirecte vaccinatieplicht? Het is heel moeilijk en het is een belangenafweging. Dat blijft lastig voor iedereen."

Steun voor wet
Het kabinet streeft ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.

Er lijkt een meerderheid voor die tijdelijke wet, maar er werden ook nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. De Kamer is huiverig dat de noodzaak om te testen de vrijheid van mensen beperkt. Het kabinet bezwoer dat het juist bedoeld is om de samenleving sneller te heropenen.

Dinsdag wordt er over de wet gestemd. De Eerste Kamer kan zich er dan op 18 mei over buigen, waarna nog zeker een week de tijd nodig is om de verdere wettelijke uitvoering te regelen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een debat met de Tweede Kamer.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -