RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond: verdubbeling in 5 jaar tijd

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal bierbrouwerijen in onze provincie is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Waren er in 2016 nog 38 brouwerijen, vandaag de dag zijn dat er 76, exact een verdubbeling.

Merrijn Frederiks, bedrijfsmanager bij Rock City Brewing in Amersfoort, vindt het wel mooi dat er steeds meer brouwerijen komen: "Meer bier is meer beter", grapt hij. Maar daarnaast: "Bier is gewoon een goed product, wat je ook in kleine hoeveelheden kan doen. Ook thuis kan je beginnen. En iedereen houdt van bier en er zijn ook heel veel verschillende soorten bier die je kunt brouwen, dus voor ieder wat wils. Ik snap wel dat veel mensen het gaan doen."
In Zuid-Holland en Overijssel steeg het aantal brouwerijen sinds 2016 het hardst. Volgens de KvK telde de eerstgenoemde provincie in 2016 nog 51 tegenover 149 nu. In Overijssel nam dit aantal toe van 26 naar 76.


De brouwerij van Frederiks bestaat al langer dan vijf jaar. Hij merkt dat veel mensen geintersseerd zijn in wat ze doen. "Wij zijn wel de trendsetters", zegt hij. "Gisteren hadden we nog mensen over de vloer die ook zoiets willen en kwamen kijken hoe wij het doen."

Frederiks merkt daarnaast ook dat de vraag naar bier onverminderd groot is. "Als wij speciale bieren maken, verkopen we die uit binnen 24 uur. Maar ik weet niet of dat voor elke brouwer geldt want wij hebben ook een goede naam en mazzel dat we in Amersfoort zitten, want hier zit slechts een ander brouwerijtje en die maakt helemaal geen lekker bier. Dus wat dat betreft zitten we goed. Amersfoort is ook een progressieve stad met veel jonge mensen."

Hij hoopt dan ook niet dat meer Amersfoorters op het idee komen professioneel bier te gaan brouwen: "Dat schiet voor ons niet op. Ik wil dat niet", lacht hij.
Zowel in absolute aantallen als afgezet tegen het aantal inwoners vind je de meeste brouwerijen in Noord-Brabant. In de 'bourgondische' provincie vind je er momenteel 214, wat neerkomt op ruim acht brouwerijen per honderdduizend inwoners.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -