RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grondlegger Ad van Liempt over stoppen Andere Tijden op tv: 'Lang voorbereide moordpoging'

1/2
UTRECHT - "Een doelbewuste en lang voorbereide moordpoging op een programma", zo omschrijft Ad van Liempt de beslissing van de NPO om na twintig jaar te stoppen met Andere Tijden, het geschiedenisprogramma waar de in Utrecht geboren journalist ooit grondlegger van was. Volgens de NPO past het programma niet meer in de huidige opzet. Daarom worden er vanaf volgend jaar alleen speciale afleveringen en podcasts onder de naam Andere Tijden gemaakt.

Van Liempt was twintig jaar geleden een van de bedenkers van het geschiedenisprogramma dat zich specialiseerde in het behandelen van de onderbelichte kanten van de binnen- en buitenlandse geschiedenis. In de beginjaren was hij er ook eindredacteur. "Een beetje mijn kindje", zegt hij er zelf over.

De programmamaker bleef al die jaren fan: "Het was een zorgvuldig gemaakt programma dat gebaseerd is op research met toegewijde historici en redacteuren die de tijd hebben iets uit te zoeken. Dus niet archiefbeelden achter elkaar gooien en met een nostalgisch sausje zeggen dat je een geschiedenisprogramma in elkaar draait."

'Geijkte manier'
Toch kwam de beslissing van de NPO niet onverwacht. "Een paar jaar geleden werd het programma al gehalveerd en op een tijdstip gezet waarvan je kon weten dat er minder mensen zouden kijken. Dat is de geijkte manier: eerst halveer je, dan zet je een show op een slecht tijdstip en dan zeg je: 'Zie je wel. Er kijkt niemand naar.' Dat klinkt cynisch maar het is echt zo bedoeld."

Ik sluit niet uit dat de beslissing nog wordt herroepen. Er is zoveel woede nu."
Ad van Liempt, bedenker Andere Tijden

Woede
Het schrappen van het programma leidde tot veel onbegrip op sociale media. Inmiddels is er ook een open brief opgesteld aan zendercoŲrdinatoren Shula Rijxman en Gijs van Beuzekom om de beslissing terug te draaien. Die brief werd door bekende historici ondertekend, onder wie Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht. Van Liempt: "Ik sluit niet uit dat de beslissing nog wordt herroepen. Er is zoveel woede nu."

Volgens de journalist heeft de NPO de boze berichten over zichzelf afgeroepen: "Je kon die woede zien aankomen omdat er een paar afschuwelijke entertainmentprogramma's gemaakt zijn die gruwelijk geflopt zijn. Als je dan je kroonjuwelen over de heg gooit, kan je zo'n reactie verwachten."

Een van de entertainmentprogramma's die veel genoemd wordt op Twitter is Showcolade, een programma waarin deelnemers moeten raden of een voorwerp wel of niet van chocola is. "Het schijnt een fascinerende vorm van debiliteit te zijn", zegt Van Liempt die het programma zelf nog niet gezien heeft.


Volgens Van Liempt is Andere Tijden "een pareltje van de Nederlandse televisie" en is het buitengewoon triest dat het nu moet stoppen. Hij ziet een trend. "De sfeer die op dit moment in de top van de omroep heerst is kennelijk dat dat soort programma's geen toegevoegde waarde meer hebben en dat het geld gaat naar flutamusement."

Donkere kant
Gevraagd naar zijn favoriete aflevering heeft Van Liempt duidelijk moeite om te kiezen. "De fijnste vond ik denk ik die over de enige voetbalwedstrijd die ooit is gehouden tussen Oost- en West-Duitsland in 1974, met supporters die onder bewaking van de Stasi van Oost- naar West-Duitsland gingen om te zorgen dat ze niet zouden vluchten. Of de aflevering over landmijnen na de oorlog. Die liet Nederland toen tegen de regels in opruimen door Duitse krijgsgevangenen."

Volgens de journalist was dat laatste verhaal ook een goed voorbeeld van wat het programma speciaal maakte. "Het was niet een pretprogramma, het was onthullend en confronterend. Het ging ook veel over IndiŽ en de dekolonisatie van IndonesiŽ. Dat zijn verhalen die de donkere kanten van ons verleden belichten."

Ad van Liempt over schrappen Andere Tijden


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -