Lekdijk bij Vianen weer zo goed als nieuw na bijna een jaar werkzaamheden

VIANEN - De dijk bij Vianen is na bijna een jaar werkzaamheden weer zo goed als nieuw. Het deel van de Lekdijk tussen de sluis en de A27 is versterkt omdat het last had van 'piping'. Daarbij loopt het water met zand onder de dijk door. Zo ontstaan tunneltjes die steeds groter kunnen worden. Uiteindelijk zou de dijk daardoor kunnen instorten. Werkvoorbereider bij aannemer GMB Mark van Lanen: "Als er echt hoogwaterstanden zouden zijn zou dit wel één van de eerste dijken zijn die door kon breken."
Werkzaamheden aan de Lekdijk bij Vianen bijna klaar

Omgevallen kraan

De werkzaamheden afgelopen maanden zijn goed verlopen maar het ging niet helemaal zonder slag of stoot. Een paar weken na de start bleken er in de huizen direct aan de dijk scheuren te ontstaan. Koen van Gerven van Waterschap Rivierenland: "We hebben toen het werk stilgelegd en gekeken hoe we het werk konden aanpassen. Uiteindelijk is de schade niet verergerd. We zijn nu in overleg met de aannemer en de bewoners hoe we de schade kunnen herstellen."
Ook viel er eind augustus vorig jaar, door miscommunicatie een kraan om. Van Gerven: "Er is gelukkig niemand gewond geraakt. Het was alleen materiele schade dus dat is allemaal verzekeringswerk geworden." De kraan is uiteindelijk gerepareerd en kon daarna alsnog worden ingezet bij het werk aan de dijk.
Bijna een jaar werd er aan de Lekdijk gewerkt
Bijna een jaar werd er aan de Lekdijk gewerkt © RTV Utrecht

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De versterking van de Lekdijk is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Uiteindelijk moet meer dan 1100 kilometer aan dijken in heel Nederland worden versterkt. Dit deel bij Vianen moest vanwege de slechte staat van de dijk als eerste worden aangepakt. Koen van Gerven, van Waterschap Rivierenland: "Tot 2050 zullen alle dijken in Nederland moeten worden aangepakt. Het is het begin van de grootste operatie sinds de Deltawerken zou je kunnen zeggen."
Op dit moment wordt er een nieuwe asfaltlaag op de Lekdijk aangebracht. De verwachting is dat de dijk per 1 juni weer wordt opengesteld voor verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.