RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunschoten gaat kerkklok minder luiden bij begrafenissen na klachten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten gaat het luiden van de grote klok bij St. Catharinakerk/Hervormde kerk bij begrafenissen minder vaak luiden. Omwonenden van de Bilderdijkstraat hadden dit aan de gemeente gevraagd.

De bewoners zeggen dat het aantal begrafenissen is toegenomen. Het luiden van de kerkklok wordt als hinderlijk ervaren en het geluid wordt als "monotoon en indringend" omschreven.

Sinds 2009 wordt de klok eerst geluid als de rouwdienst begint. Daarna wordt de klok ook geluid als de rouwstoet naar de begraafplaats gaat. Het luiden stopt pas wanneer de rouwstoet bij het graf is gearriveerd.

Burgemeester Melis van de Groep laat weten dat het luiden van de kerkklok belangrijk is. "Het luiden van de grote klok is een belangrijke traditie in onze gemeenschap en maakt deel uit van het publieke betoon van eerbied en respect", schrijft hij aan de gemeenteraad. "Als gemeente hechten wij hier waarde aan om deze traditie voort te zetten."

Niettemin begrijpt Van de Groep ook dat de omwonenden het geluid als hinderlijk ervaren. De gemeente gaat nu de procedure aanpassen. Vanaf 1 september wordt de klok daardoor alleen nog maar geluid als de rouwstoet na de dienst naar de begraafplaats gaat.

Volgens Van de Groep wordt hiermee de overlast voor de omgeving "aanzienlijk verminderd". Uitvaartondernemers en omwonenden worden per brief over het besluit ge´nformeerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -