Pop-up store waar je legaal xtc zou kunnen kopen blijkt stunt van Jonge Democraten

© Ingezonden
UTRECHT - In Utrecht hangen op verschillende plekken posters die de komst van een pop-up store beloven waar je legaal xtc kunt kopen. Die pop-up store gaat er niet écht komen. Het blijkt een stunt van de Utrechtse afdeling van de Jonge Democraten, de jongerenpartij van D66.
Op de poster, die eruit ziet als een festivalflyer, staat 'XTC, veilig, legaal'. De tekst suggereert dat er op woensdag 12 mei om 12.00 uur zo'n winkel wordt geopend in de stad. De afgebeelde QR-code leidt naar een Instagram-pagina met daarop dezelfde boodschap. In eerste instantie was onduidelijk wie er achter de actie zat.
De posters riepen bij sommige Utrechters al vragen op. Onder andere omdat xtc een illegale drug is.
Met de actie willen de initiatiefnemers juist aandacht vragen voor de legalisering van xtc, legt Nyna Visser uit. Volgens de voorzitter van de Utrechtse Jonge Democraten is de jongerenpartij al langer voorstander van de legalisering van drugs. "Vanuit D66 komt er steeds meer aandacht voor. Ook met de formatie leek het ons goed om het weer onder de aandacht te brengen."

'Veiliger en minder criminaliteit'

Visser denkt dat door drugs als xtc te legaliseren, de pillen veiliger worden. "We weten dat mensen het gebruiken. Maar we weten ook dat ze vaak kopen bij straatdealers. Dan weet je niet wat er in zit en komt er vaak criminaliteit bij kijken. Door het te reguleren zorg je voor veiligere xtc en minder criminaliteit."
In januari prestenteerde de Utrechtse afdeling van D66 ook een tienpuntenplan waarmee ze de drugsaanpak in de stad willen verbeteren. Een 'xtc-shop' was één van die punten.
Aanstaande woensdag openen de initiatiefnemers wel degelijk een pop-up store, laat Visser nog weten. Je kunt er dan geen xtc krijgen, maar er zullen wel snoepjes als Skittles worden uitgedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.