RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kaalslag Utrechtse bloemenberm zorgt voor chagrijn in gemeenteraad: 'Belachelijk'

UTRECHT - Diverse partijen uit de gemeenteraad zijn boos op wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks). Zijn dienst maaide vorige week bloeiende bloemen en kruiden plat in de brede middenberm van een Utrechtse laan. Het argument van de wethouder was dat bloeiende bloemen onvoldoende uitstraling hadden. De Partij voor de Dieren noemt dat argument 'belachelijk'.

Bewoners aan de Croeselaan verbaasden zich over de actie van de gemeente. De bloeiende strook bloemen was er juist gekomen na overleg tussen de gemeente en de bewoners. Jasmijn van Katwijk kijkt vanuit haar werkkamer uit over de laan en genoot van alle mooie bloemen en kruiden. "Het was flink aan het bloeien", zei ze vorige week. Toen de maaiers van de gemeente aan de slag gingen, sprak ze hen aan. Ze wist een strookje van circa tien meter te redden.

Belachelijk
De woordvoerder van wethouder Diepeveen zei dat het maaien bewust is gebeurd, de bloemen en kruiden moeten weg. "Het onderhoud ervan werd moeilijker en de uitstraling ervan liep achteruit", zo zei de woordvoerder vorige week. De bloemen en planten moeten plaats maken voor een gazon.

En die uitleg schiet in het verkeerde keelgat van Anne Sasbrink (Partij voor de Dieren): "Uitstraling? Wat een belachelijk argument zeg", meldt ze kwaad. "En er gazon van maken is totaal niet in het belang van de biodiversiteit en lijkt me ook niet in lijn met de groene woorden van het college."

Spijtig
GroenLinks maakt onderdeel uit van dat college, maar ook die partij is niet blij met dit maaiwerk van de Diepeveen. Erwin Virginia: "Het is spijtig dat er met te weinig oog voor bewoners en biodiversiteit is gemaaid", zegt het raadslid. "Wat GroenLinks betreft zal er in de toekomst zorgvuldiger moeten worden omgesprongen met het schaarse en kostbare groen in de stad."

Uitstraling? Wat een belachelijk argument zeg."
Anne Sasbrink (Partij voor de Dieren)

De twee partijen stellen daarom, samen met de PvdA en het CDA vragen aan het college. "Onze fracties hadden nu juist de indruk dat de gemeente steeds meer doordrongen wordt van de ernst van de biodiversiteitscrisis en het belang om het groenbeleid ten dienste te stellen van het versterken en uitbreiden van de biodiversiteit," valt te lezen in die vragen. "Het vernietigen van biodiversiteit door het wegmaaien van de bloemen en kruiden op de Croeselaan met het voornemen daar een gazon te maken past niet in dat beleid."

Hooiland
De partijen vragen de wethouder om zijn beleid te herzien. De partijen hebben liever bloeiende bloemen dan een strak gazonnetje. "Kan de wethouder toezeggen om voor het beheer van de middenberm op de Croeselaan toch te kiezen voor hooiland in plaats van gazon?"

In verband met de mei-vakantie worden de vragen pas over anderhalve week beantwoord. Jasmijn kreeg wel een reactie van de gemeente, ze werd gevraagd om te bellen met de opzichter van de gemeente. Die gaf volgens de bewoonster van de Croeselaan toe dat het voor wat betreft de communcatie met de buurt beter had gekund. De opzichter zei toe om in de toekomst beter met de bewoners over de middenberm te overleggen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -