Daling zet door, bekende Utrechters in prikcampagne en wat te doen tegen smaak- en reukverlies?

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen.

De cijfers

In de provincie Utrecht zijn afgelopen etmaal 413 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 111 in de stad Utrecht. Dat is in lijn met de dalende trend. Ook de ziekenhuisopnames en de sterfgevallen namen af.
Landelijk zijn tussen zondagochtend en maandagochtend 5910 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 5 april. Ook het gemiddelde duikt omlaag.
In de afgelopen zeven dagen zijn 49.357 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 7051 per dag. Dat is het laagste cijfer sinds 2 mei, maar toen was er sprake van een storing. In de week tot aan zondag werden gemiddeld meer dan 7500 coronabesmettingen per dag vastgesteld.
Kijken naar de provincie Utrecht waren er in Lopik afgelopen week relatief gezien de meeste besmettingen. Bekijk hieronder het aantal besmettingen in jouw gemeente in de afgelopen zeven dagen.

Daling op ic's

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald (-10). Er liggen nu 757 patiënten met corona op de ic's. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft vandaag voor de derde dag op rij onder de 2500.
In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten met 12 procent. De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met Covid-19, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald.
Volgens ziekenhuisbaas Ernst Kuipers gaat het de goede kant op. Als het zo doorgaat ziet hij beperkte ruimte voor verdere versoepelingen. Het kabinet beslist daar naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week over. Het gaat om de tweede fase zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

Ministerie niet blij met Prullenbakvaccin.nl

Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek "maar is geen verstandig idee". Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vaccins zijn van het RIVM en het is "niet aan anderen" om de middelen te verdelen, aldus het ministerie.
Huisartsen die vaccins over hebben mogen "in heel speciale gevallen" zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt" volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo benadrukt het ministerie. Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via "vaccinmakelaars" van het RIVM verdeeld.
Prullenbakvaccin.nl is een initiatief van drie artsen en een softwareontwikkelaar die vonden dat een deel van de verspilling van de vaccins (spillage, in vaktermen) voorkomen kan worden. Huisartsen kunnen er overgebleven vaccins aanmelden waarna mensen die een prik willen hem kunnen halen. Mede-initiatiefnemer Marlies Schijven werkt onder meer voor het ministerie. Haar steun voor dit initiatief is op persoonlijke titel, benadrukt zowel Prullenbakvaccin.nl als het ministerie. In de provincie Utrecht zijn vooralsnog geen 'prullenbakvaccins' aangemeld.
De site is een initiatief van de Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra. Zijn verhaal lees je hier.

Coronaspuger bij De Meern ontoerekeningsvatbaar

Tegen een 41-jarige man uit Amsterdam heeft het OM vandaag ontslag van alle rechtsvervolging geëist. Een psychiater en psycholoog hebben geadviseerd hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen.
Op 5 december vertoonde de man gevaarlijk rijgedrag op de A12 ter hoogte van De Meern. Toen de politie hem aan de kant probeerde te zetten, reed hij in op een andere auto. Ook bedreigde hij een agent door hem in het gezicht te spugen. Hij zei dat hij mogelijk corona had en te hopen dat de agent ook corona zou krijgen. Uit het persoonlijkheidsonderzoek is gebleken dat de man lijdt aan een bipolaire stoornis met manische periodes.

Smaak- en reukverlies na corona: wat helpt, wat niet?

Een hap rauwe ui en verbrande sinaasappel: je ziet veel 'hacks' voorbijkomen op Instagram en TikTok als dé oplossing voor gebrek aan reuk of smaak na corona. Maar werken ze eigenlijk wel? Onze Thirza, die zelf met het probleem kampt, nam de proef op de som en sprak met Ilja Croijmans van de Universiteit Utrecht.
Wat te doen tegen smaak- en reukverlies na corona?

Bekende Utrechters in vaccinatiecampagne

Met de campagne 'Ik stroop mijn mouw op' roepen zes bekende Utrechters hun stadsgenoten op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Burgemeester Sharon Dijksma, zanger Blaudzun, rapper Kruloh, schrijver Ronald Giphart, zanger Martin van Doorn en hockeyster Malou Pheninckx doen mee. Zij zijn de komende weken met opgestroopte mouwen te zien op allerlei plekken in de stad en op social media. Ook is er een rap gemaakt.
Utrecht promoot vaccineren
Naast deze stedelijke campagne zijn er initiatieven uit de wijken zelf om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen. Deze week delen mbo- en hbo-stagiaires bijvoorbeeld flyers met informatie uit in Noordwest, Zuidwest en Overvecht bij onder andere huisartsen, winkelcentra, kinderdagverblijven en buurtcentra.
Van links naar rechts: zanger Blaudzun, hockeyster Malou Pheninckx, schrijver Ronald Giphart, burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, zanger Martin van Doorn en rapper Kruloh.
Van links naar rechts: zanger Blaudzun, hockeyster Malou Pheninckx, schrijver Ronald Giphart, burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, zanger Martin van Doorn en rapper Kruloh. © Gemeente Utrecht

Keuzemenu leerachterstand

Een langere schooldag voor iedereen, extra lestijd na schooltijd voor bepaalde leerlingen of een-op-een begeleiding. Het zijn enkele van de methodes die scholen kunnen kiezen om de achterstanden in het basis- en voortgezet onderwijs in te halen. De opties staan op een keuzemenu dat het ministerie van Onderwijs heeft gepresenteerd.
Het kabinet besloot eerder dit jaar 8,5 miljard euro te investeren om de door corona ontstane achterstanden in het onderwijs te lopen. Daarvan is 6 miljard euro bedoeld voor het primair en voortgezet onderwijs. De menukaart staat online, op nponderwijs.nl, en wordt de komende tijd verder uitgewerkt.
Op bezoek bij openbaar lyceum De Amersfoortse Berg
De Algemene Onderwijsbond in Utrecht pleit voor een meer structurele oplossing. "Het is goed dat het onderwijs meer geld krijgt", zegt voorzitter Tamar van Gelder. "Het probleem is dat het incidenteel geld is. Na twee jaar verdwijnt het weer." Volgens de voorzitter is deze investering niet genoeg om mensen vast in dienst te nemen. Voor het plan van Slob heeft het onderwijs meer leraren nodig, denkt ze. "Die extra leraren trek je niet het onderwijs in met een zeer tijdelijke aanstelling."

Waarom moet ik wachten op mijn prik?

33.974 mensen in de provincie Utrecht kregen vorige week een coronavaccin. Daarmee staat het totale aantal provinciegenoten dat een prik heeft gekregen op 197.912. Maar een nog veel grotere groep zit nog altijd te wachten op het vaccin. Veel mensen vragen zich af: kan dat niet sneller? RTV Utrecht sprak met meerdere deskundigen en liep mee met de GGD om die vraag te beantwoorden. Want er komt van alles kijken bij de prik die ons moet verlossen van het coronavirus.
Van depot tot je arm: zo gaat het vaccineren

Onderzoek naar beschermingsduur vaccins

Hoelang werken de vaccins tegen corona? Het RIVM in Bilthoven gaat dat onderzoeken. Het doel is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.
Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen.
Utrechter laat zich vaccineren in de Jaarbeurs.
Utrechter laat zich vaccineren in de Jaarbeurs. © ANP

Nieuwe directeur vaccinaties

Het RIVM meldde vandaag ook dat het een nieuwe programmadirecteur heeft aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.
Het vertrek van Van Delden heeft volgens het RIVM niets te maken met het geruchtmakende interview dat hij eind april gaf in AD. Daarin zei Van Delden onder meer dat het vaccin van AstraZeneca binnenkort niet meer nodig zal zijn. Vooral vanuit huisartsen kwam daar veel kritiek op.
Jaap van Delden.
Jaap van Delden. © ANP
Het was volgens een woordvoerster van het instituut vanaf het begin de bedoeling dat de huidige directie slechts tijdelijk de leiding zou hebben. Volgens haar viel het besluit om een nieuwe programmadirecteur aan te stellen al begin april. "De huidige directie was aangesteld om het vaccinatieprogramma op te starten. Van Delden was de kwartiermaker zogezegd. Omdat het programma nu op stoom is, leek dit een logisch moment om het stokje over te dragen."

Werken na corona gaat vaak niet

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds in Amersfoort na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.
De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. "De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm", stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. "Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte."
Veel werknemers die corona hebben gehad zitten maanden later nog thuis met klachten.
Veel werknemers die corona hebben gehad zitten maanden later nog thuis met klachten. © Pixabay
Bedrijfsartsen hebben grote moeite om werknemers met langdurige klachten na corona goed te adviseren. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze nieuwe ziekte weten bedrijfsartsen soms niet goed hoe ze gezondheidsklachten moeten interpreteren en welke behandeling kan helpen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde in Utrecht tegen onderzoeksplatform Pointer.

Viruswaarheid verliest kort geding over coronamaatregelen

Het kabinet hoeft de coronamaatregelen niet in te trekken. Actiegroep Viruswaarheid had dat in een kort geding geëist, maar de rechtbank heeft die eis afgewezen. Volgens de rechter zijn de maatregelen wettelijk goed geregeld, er is "sprake van een voldoende wettelijke basis". Viruswaarheid zei dat er feitelijk sprake is van een noodtoestand zonder dat het kabinet een noodtoestand heeft uitgeroepen, en dat zou in strijd met internationaal recht zijn. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.