Nieuwegeins bedrijf helpt immigranten met carrièrepad: 'Van volledig afgekeurd naar zes dagen keihard werken'

NIEUWEGEIN - Theo Vreugdenhil, oprichter van StekUp, wijst naar de Pakistaanse Mansoor Achmad die in de open keuken van een bedrijfspand in Nieuwegein met een wit koksmutsje het vlees staat te snijden: "Hij was volledig afgekeurd met geen enkele kans op een baan. Nu staat hij hier zes dagen per week keihard te werken."
Achmad woont inmiddels acht jaar in Nieuwegein, nadat hij Pakistan ontvluchtte. StekUp helpt immigranten zoals Achmad, met een afstand tot de arbeidsmarkt, op weg met een eigen onderneming of baan. Vreugdenhil: "Wij doen zaken als administratie, verzekering en coaching." De deelnemer kan vervolgens aan de slag met waar hij écht goed in is, bijvoorbeeld: koken.
Pakistaanse Mansoor Achmad snijdt vlees in de keuken
Pakistaanse Mansoor Achmad snijdt vlees in de keuken © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
In ruil voor een kans op een betere toekomst verwacht de onderneming een goed plan en inzet van haar deelnemers. Het is écht ondernemen en aanpakken, of niets, benadrukt Vreugdenhil. Nieuwelingen krijgen tijdens een proeftijd van drie maanden de kans om zichzelf te bewijzen. Daarna is het tijd om concrete doelen te stellen: een bepaalde omzet of aantal klanten.
Om de zoveel maanden oordeelt StekUp of de deelnemers genoeg presteren. Dat wordt gedaan aan de hand van een verkeerslicht: deelnemers kunnen op groen, oranje of rood staan. "Je moet wel komen opdagen en je best doen", stelt Vreugdenhil. Niet iedereen mag blijven; soms is de uitvoering van een idee simpelweg niet voldoende. Een oranje 'verkeerslicht' waarschuwt de deelnemer en bij rood stopt de samenwerking.

Eindelijk werken

Achmad is erg blij dat hij aan het werk kan. Nietsdoen maakt hem ongelukkig. Hij kookt inmiddels zes dagen in de week met veel plezier. Achmad staat in de keuken met zijn lichte polo en gympen met volledige focus het vlees te snijden. Op het aanrecht staat een pan vol met gepelde uien en het ruikt naar kruiden. Regelmatig controleert hij het vlees dat hij in een speciale ronde ton barbecuet.
Achmad krijgt zijn salaris niet op zijn eigen bankrekening; het staat apart in een 'thermometer': zijn persoonlijke portemonnee, beheerd door StekUp. Het is onderdeel van een deal tussen de coöperatie en de gemeente, waarbij deelnemers tijdens het traject hun uitkering behouden. In ruil daarvoor is het verdiende loon alleen te gebruiken om te investeren in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling of carrière.
Het is de bedoeling dat deelnemers leren om op eigen benen te staan. Zo probeert StekUp mensen met een afstand op de arbeidsmarkt een kans te geven op een duurzame toekomst, en neemt het aantal uitkeringsgerechtigde van de gemeente af.
Zo nu en dan praat Achmad met zijn twee vrienden; alle drie gevlucht uit Pakistan. Dat schept een band, benadrukt Achmad. Tijdens het snijden van vlees en groente praten ze op een ontspannen toon. "Als het druk is sporen we elkaar weleens aan om door te werken", zegt Achmad. Maar echt ruzie hebben ze niet, benadrukt hij.

Geslaagde onderneming

Sameer Sarfraz is de oprichter van Sam's kitchen
Sameer Sarfraz is de oprichter van Sam's kitchen © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Sameer Sarfraz staat in een knus magazijn achter de keuken te kijken welke producten hij mist. Hij startte zijn horecabedrijf, Sam's kitchen, op met de hulp van StekUp. Sarfraz: "De eerste drie maanden kreeg ik veel hoofdpijn van alle regels. Zonder StekUp was ik nooit begonnen." Want het doen van bijvoorbeeld btw-aangiftes was nieuw voor hem, net als veel andere administratieve rompslomp. Zijn bedrijf loopt inmiddels zo goed, dat hij Achmad inhuurt om te koken en zijn loon naar StekUp overmaakt.
Sameer stuurt het kokende personeel aan
Sameer stuurt het kokende personeel aan © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
De gemeente Nieuwegein ziet de voordelen van het concept van StekUp en investeerde 25.000 euro in de coöperatie. "Een schijntje, want eén jaar werkloosheidsuitkering kost de gemeente 16.000 euro", benadrukt Vreugdenhil. De coöperatie gebruikte het geld voor de verbouwing van het bedrijfspand in de wijk de Wiers. Nu bevat het een ruime open keuken, een aantal tafels met zitplekken en een kringloopwinkel. De kringloopwinkel is ruim met plek voor lampen, kleren, vazen en nog veel meer. De opbrengsten van de kringloop gebruikt de stichting voor het betalen van de vaste lasten.
De onderneming van Sarfraz loopt, anderhalf jaar verder, als een trein. Vreugdenhil: "Ze werken hard en het eten is gewoon heel goed. Dat is de basis." De positieve beoordelingen op Thuisbezorgd.nl blijven binnenstromen. Sarfraz: "Het is een droom die uitkomt. Het maakt me erg trots." Achmad is net zo gelukkig: "Ik heb diabetes gekregen en thuiszitten is lastig voor mij. StekUp helpt mij met mij problemen. Het maakt mij heel blij." Aan niets is te zien dat deze harde werker volgens de gemeente geen toekomst op de arbeidsmarkt had. In de keuken laat hij zien waar hij het beste in is: het koken van de Indiase en Pakistaanse barbecue. Trots houdt hij het spies met mals vlees omhoog.
Achmad laat trots zijn specialiteit zien: Indiase en Pakistaanse barbecue
Achmad laat trots zijn specialiteit zien: Indiase en Pakistaanse barbecue © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.