Volkstuinders Soest zien zonneweides niet zitten: 'Grasland wordt glasland'

SOEST - Volkstuinders in Soest maken zich zorgen over de polder rond hun complex. De gemeente heeft het stuk grond bij de grens met Baarn op het oog als mogelijke locatie voor zonneweides.
Annie Osinga en Aty Luitze van Ons Buiten in gesprek met D66-raadslid Tineke Flinterman (midden).
Annie Osinga en Aty Luitze van Ons Buiten in gesprek met D66-raadslid Tineke Flinterman (midden). © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Volgens volkstuinvereniging Ons Buiten zou het plaatsen van zonnepanelen de natuur verdrogen en zou het polderlandschap erdoor worden verpest. "Waar je nu grasland ziet, komt 'glasland' om ons heen", zegt Aty Luitze op haar dubbele tuin. "Het is een authentiek landschap waar Soest zuinig op moet zijn. Er zijn uilen hier, ik heb gisteren nog een torenvalk gezien, dat proberen we in stand te houden."

Bodemleven

Op zich zien de tuinders best de voordelen van zonne-energie. Duurzaamheid zit bij Ons Buiten in de genen, daar gaat het niet om. "Alles wat ik aan restanten uit de tuin haal, stop ik weer terug", legt Luitze uit tussen de spinazie en de rabarber. "Je spit niet, maar je bedekt de grond zoveel mogelijk met afgeknipt gras, riet, noem maar op. Daardoor blijft het bodemleven in stand."
Maar wat blijft er over van dat bodemleven als er zonnepanelen boven komen te staan en wat gebeurt er met het vrije uitzicht op de kerktoren verderop in Soest? Ons Buiten vraagt zich af waarom er niet eerst wordt gekeken naar de daken, waar volgens de leden nog genoeg ruimte is om zonnepanelen op te leggen.

Niet genoeg

D66-raadslid Tineke Flinterman hoort dat argument vaker, maar volgens haar is het geen oplossing. "Als we alles doen wat voor de hand ligt - daken volgooien, parkeerplaatsen overkoepelen, et cetera - dan is dat niet genoeg", zegt ze.
"Dat heeft te maken met de energieopdracht. We hebben ook in Soest de opdracht om onze eigen energie op te wekken waarmee we in 2030 en 2050 in ieder geval aan onze eigen behoefte te voldoen, dus er moet wat gebeuren. Niemand wil zonnepanelen of windmolens, wij ook niet. Maar als het nodig is om onze doelen te halen dan moet je toch gaan kijken hoe het dan wel kan."

'Mooi afgeschermd'

Flinterman denkt dat Nederland te klein is om te verwachten dat je een plan kunt maken waar niemand last of nadeel van heeft. Volgens de politica is het driehoekige stukje polder tussen de de dijken van de spoorlijnen die Baarn met Amersfoort en Utrecht verbinden juist erg geschikt om zonne-energie op te wekken. "Het is mooi afgeschermd van de blik die de weidse polder biedt. Die willen we wel open houden."
Dat het 'duvelse' dilemma's zijn is begrijpelijk, vinden de tuineigenaren. Hen gaat het vooral over de volgorde. Waarom niet toch eerst met de daken beginnen en daarna pas de polder bedekken? "Stap voor stap en met voortschrijdend inzicht", betoogt Luitze. "Die polder krijg je niet meer terug."
"Jawel hoor", werpt Flinterman tegen. "In principe is dit tijdelijk. Je kunt met een projectontwikkelaar heel duidelijk afspreken dat die een vergunning voor vijfentwintig jaar krijgt. Als de levensduur van zo'n zonneveld klaar is kan het weer worden teruggegeven aan een agrarische bestemming."

Praatstuk

Het plan dat nu voorligt in de gemeente Soest is vooral een kaartje met mogelijke locaties voor zonnepanelen en windmolens in de openbare ruimte. Het is een 'praatstuk' om het gesprek op gang te brengen, legt Flinterman uit. In juni wordt een formeel voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd, waar de politieke partijen dan hun standpunt over kunnen innemen.
(Het artikel gaat verder onder de kaart.)
Behalve de zogenoemde spoordriehoek rond Ons Buiten heeft Soest meer locaties in beeld. Meer richting Amersfoort is nog een polderlandschap dat geschikt zou zijn voor zonnevelden. Ook de oude startbaan van vliegbasis Soesterberg en even verderop de geluidswallen van de A28 zijn volgens de gemeente geschikt.
Voor windturbines, zeven in totaal, denkt Soest aan De Isselt, de Vlasakkers en Kamp Zeist. Voor deze locaties is nog wel overleg met de buurgemeenten Amersfoort en Zeist nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.