RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Directeur van Sovjet Ereveld in Leusden krijgt onderscheiding van Russische minister

1/2
LEUSDEN - De directeur van de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden, Remco Reiding, heeft gistermiddag een onderscheiding gekregen van de Russische minister van Defensie.

Reiding kreeg een medaille opgespeld voor zijn 'niet aflatende inzet om de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie levend te houden.' De onderscheiding werd uitgereikt door de ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Aleksandr Sjoelgin, in bijzijn van verschillende ambassadeurs.

"Ik was op een receptie op de Russische Ambassade op 9 mei. Dat is de dag waarop in Rusland de overwinning wordt gevierd op nazi-Duitsland. Ook worden dan de oorlogsslachtoffers herdacht. Maar kennelijk was het tevens bedoeld om mij te onderscheiden. Toen ik binnenkwam vond ik het al gek dat iedereen in een kring stond en op mij te wachten. En later begreep ik pas waarom dat was", vertelt Reiding.
Op het ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven. Dit zijn hoofdzakelijk soldaten die in of na krijgsgevangenschap om het leven zijn gekomen. Ook wordt geprobeerd de soldaten te identificeren en ze te 'herenigen' met hun familie.
Wat Reiding betreft is de prijs niet voor hem alleen, maar voor iedereen die zich inzet voor zijn stichting. "Ik ben dit ooit 23 jaar geleden begonnen. Maar inmiddels hebben we 30 vrijwilligers en 600 donateurs die ons helpen en steunen. Deze medaille is een waardering voor ons allemaal. Dat is heel fijn om te krijgen."

De medaille krijgt een mooi plekje in het huis van Reiding. "Ik kan 'm op m'n borst spelden maar ik denk dat ik 'm in een doosje bewaar. Het is heel fijn om de waardering vanuit verschillende kanten te krijgen. We zien dit werk namelijk als a-politiek. We slaan een brug tussen de verschillende landen. Maar het gaat ons vooral om de families van soldaten te helpen die nog altijd niet weten waar hun familielid is."

 De medaille die Reiding gekregen heeft De medaille die Reiding gekregen heeft | Foto: Remco Reiding


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -