Langere schooldag, doorleren in de zomer of bijles? Keuzemenu voor scholen om achterstanden weg te werken

AMERSFOORT - Een langere schooldag voor iedereen, zomerschool, een kleinere klas, extra lestijd na schooltijd of een-op-een begeleiding. Het zijn enkele van de methodes die scholen kunnen kiezen om de achterstanden in het basis- en voortgezet onderwijs in te halen. De opties staan op een keuzemenu dat het ministerie van Onderwijs heeft gepresenteerd.
Miljarden voor scholen om corona-achterstanden weg te werken
Het kabinet besloot eerder dit jaar 8,5 miljard euro te investeren om de door corona ontstane achterstanden in het onderwijs te lopen. Daarvan is 6 miljard euro bedoeld voor het primair en voortgezet onderwijs. De menukaart staat nponderwijs.nl en wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

700 euro per kind

Om achterstanden weg te werken is 700 euro per kind beschikbaar. "Leerlingen kunnen bij ons kiezen voor een vak waar ze behoefte aan hebben, bijvoorbeeld bijles wiskunde. We zorgen dan dat het personeel een extra uur beschikbaar is", vertelt Carlijn Harink, rector op De Amersfoortse Berg.
Maar er is meer dan het opkrikken van de cijfers. "Het zit ook wel op het welzijnsstuk. Kinderen hebben elkaar gemist en brugklassers zijn niet op kamp geweest. Ze hebben dus nauwelijks met elkaar een groep kunnen vormen. Daarvoor is ook aandacht nodig en dus ook geld."
Joost (15) zit in havo 3 van De Amersfoortse Berg. In het begin was het nog wel oké om thuis achter de computer te zitten, maar na een tijdje ging hij het fysieke onderwijs missen. Extra les zou voor hem niet verkeerd zijn. "Ik weet van mezelf dat ik nu achterloop en ik maak me er soms wel zorgen over of ik wel overga."
Suzan en Bas.
Suzan en Bas. © RTV Utrecht
De 14-jarige Suzan zit ook in havo 3. Ze denkt ook wel wat achterstand opgelopen te hebben, al is het niet zo erg als bij sommige anderen. "Als je thuiszit, krijg je toch wat minder aandacht op een of andere manier. Je werkt wat minder effectief. Online is het heel makkelijk om te zeggen dat het wel goed gaat."

CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond

Scholen moeten zich vooral niet laten opjagen bij het kiezen uit de 'menukaart' van het ministerie, vindt CVN Onderwijs. "Op dit moment hebben veel scholen hun handen meer dan vol aan alle geregel rondom corona-uitval en aan verwoede pogingen niet meer vertraging te laten ontstaan."
De Algemene Onderwijsbond in Utrecht pleit voor een meer structurele oplossing dan het keuzemenu. "Het is goed dat het onderwijs meer geld krijgt", zegt voorzitter Tamar van Gelder. "Het probleem is dat het incidenteel geld is. Na twee jaar verdwijnt het weer." Volgens de voorzitter is deze investering niet genoeg om mensen vast in dienst te nemen. Voor het plan van Slob heeft het onderwijs meer leraren nodig, denkt ze. "Die extra leraren trek je niet het onderwijs in met een zeer tijdelijke aanstelling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.