Steekpartij Cartesius begon met ruzie over achterstallig loon en ontslag, OM eist twee jaar cel

© Uppel Media
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar gevangenisstraf tegen een 29-jarige Braziliaan die begin dit jaar twee mannen met een mes heeft gestoken bij een tankstation op de Cartesiusweg in Utrecht.
Op donderdagavond 21 januari kreeg de politie rond 17.30 uur de melding dat er werd gevochten bij het tankstation en dat daarbij messen waren gezien. Met behulp van een politiehond werden verderop in de Cremerstraat drie verdachten aangehouden, onder wie twee mannen met steekwonden aan hun armen. De Braziliaan Fernando S., die vandaag terecht stond, werd twee dagen later opgepakt op Schiphol.
Fernando S. is illegaal in ons land en werkte voor het klusbedrijf van een van de slachtoffers. De aanleiding voor de steekpartij zou een ruzie zijn geweest tussen de verdachte en zijn werkgever P. over plotseling ontslag en drie maanden achterstallig loon.

Slecht behandeld

Verdachte S. zei in de rechtbank dat hij erg slecht behandeld was door zijn werkgever. Hij en zijn collega's uit Oezbekistan en Bulgarije werkten lange dagen voor een laag salaris. Omdat klussen snel klaar moesten zijn, hadden ze nauwelijks vrije dagen. De Braziliaan arriveerde vorig jaar in Nederland en had tot januari vier maanden voor P. gewerkt. Naar eigen zeggen had hij slechts 1500 euro loon gekregen voor een maand werk.
De dag van de steekpartij was Fernando met zijn collega's aan het werk in een pand aan de Makassarstraat in Utrecht. Omdat hij moe was besloot hij om 17.00 uur te stoppen en ging hij alvast in het busje zitten waarmee ze van hun slaapplek naar het werk werden vervoerd. Toen de anderen een uur later instapten kreeg hij van zijn baas te horen dat hij was ontslagen. Onderweg naar huis werd er getankt aan de Cartesiusweg en wilde S. verhaal halen bij P., maar die zou agressief zijn geworden en hem een vuistslag op zijn kaak hebben gegeven.

Mes

Om zich te verdedigen zou de Braziliaan toen een mes hebben getrokken en de ander in de armen hebben gestoken. Dat hij ook nog een Bulgaarse collega had geraakt, had hij niet gemerkt. De werkgever zou zelf ook een mes hebben getrokken, maar dit hebben laten vallen. De man trok vervolgens een ladder uit de bus waarmee hij de verdachte te lijf ging. Uiteindelijk belandden ze vechtend op de grond, waar ze door de anderen uit elkaar werden gehaald. Fernando haalde daarna zijn rugtas uit de bus en ging ervandoor.
Veel werknemers van P. en klanten van het tankstation waren getuige van de hevige vechtpartij, maar hun verklaringen verschillen nogal. In rechtszaal werden beelden getoond waarop is te zien dat de eigenaar van het klusbedrijf naar S. uithaalt, voordat die met een mes trok en stekende bewegingen maakte. Hij zou dat ook in de richting van het lichaam van P. hebben gedaan.

Uitbuiting

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de Braziliaan opzettelijk probeerde zijn werkgever ernstig te verwonden. Hij vindt dat het geen noodweer was, omdat de verdachte ook had kunnen weglopen toen P. hem sloeg. Door met een mes te zwaaien terwijl anderen tussenbeide probeerden te komen, had hij volgens de officier ook de kans aanvaard dat hij een van hen zou verwonden.
De verdediging vroeg de rechtbank om S. vrij te spreken en zo snel mogelijk naar Brazilië terug te sturen. Het OM heeft volgens advocaat Van Veen te weinig oog voor de manier waarop zijn cliënt door zijn werkgever werd behandeld. Fernando zou uit pure wanhoop hebben gehandeld toen hij werd ontslagen en ook zijn achterstallige salaris niet kreeg, omdat zijn familie in Brazilië afhankelijk is van zijn schamele inkomen.
De verdediging beschuldigt P. van uitbuiting, mishandeling en intimidatie. Er zou ook aangifte tegen hem zijn gedaan wegens mensenhandel. Volgens de officier van justitie loopt hier nog een onderzoek naar.

Ton schadevergoeding

De eigenaar van het klussenbedrijf kwam kort voor de zitting met een eis tot schadevergoeding van meer dan een ton. Hij zou door zijn verwondingen het kluswerk niet meer kunnen doen. Volgens zijn advocaat loopt hij daardoor de komende drie jaar 90.000 euro aan inkomsten mis die de verdachte zou moeten vergoeden. De Bulgaarse werknemer die ook werd geraakt, eist 5.000 euro schadevergoeding. Het OM vindt beide vorderingen echter onvoldoende onderbouwd.
Volgens de verdediging zijn de verwondingen niet zo erg als de slachtoffers beweren. Het ziekenhuis zou hebben gezegd dat P. zijn armen weer normaal kan gebruiken. En de Bulgaar zou slechts een paar hechtingen en een drukverbandje nodig hebben gehadt. Ook is volgens de verdediging niet zeker dat Fernando de Bulgaar heeft geraakt. Zijn werkgever zou dat ook gedaan kunnen hebben, maar een bloedspoor op diens mes is nooit onderzocht.
De rechtbank neemt drie weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet uitspraak op maandag 31 mei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.