RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

VVD Amersfoort presenteert Roald van der Linde als nieuwe wethouder

AMERSFOORT - De VVD in Amersfoort schuift Roald van der Linde (52) naar voren als nieuwe wethouder. Hij moet de opvolger worden van Hans Buijtelaar, die vorige week opstapte vanwege de problemen met de westelijke rondweg. De beŽdiging van Van der Linde staat gepland voor 25 mei.

Van der Linde is sinds 1982 lid van de VVD. Hij was de afgelopen acht jaar lid van de Tweede Kamer en was daar onder meer woordvoerder op de dossiers wonen, pensioenen en binnenlandse zaken. In de laatste kabinetsperiode was hij ook lid van het fractiebestuur van de VVD.

Anderhalve maand geleden nam Van der Linde afscheid van het Binnenhof. Met de westelijke rondweg krijgt hij een hoofdpijndossier in handen. Het jarenlange gesteggel over het project was voor Buijtelaar vorige week reden om te stappen. Het lukte bijvoorbeeld niet om een bouwbedrijf te vinden. De aanbestedingsperiode werd verlengd omdat aannemers de vrijgemaakte 68,3 miljoen euro te weinig vinden voor het grote project.

Ondertussen neemt de politieke druk steeds meer toe: tijdens een recent debat probeerden oppositiepartijen SP en Amersfoort2014 de coalitiepartijen te ontlokken of ze bereid zijn extra geld uit te trekken of de stekker uit het project te trekken. D66 als GroenLinks hielden toen de kaarten stevig tegen de borst en verwezen naar de afspraak in het coalitieakkoord.

Gesprekken met kandidaten
Maarten Flikkema, fractievoorzitter van de Amersfoortse VVD, is blij met de voordracht van Van der Linde. "We hebben de afgelopen week snel kunnen schakelen en na gesprekken met verschillende kandidaten heeft de fractie gekozen voor Roald als nieuwe wethouder."

Van der Linde neemt in Amersfoort de portefeuilles Mobiliteit, Sport en Vathorst op zich en een aantal grote projecten. Flikkema: "Er liggen veel uitdagende taken op het bureau van Roald te wachten zoals de Kop van Isselt, Bovenduist en doorpakken met de aanbesteding van de Westelijke Ontsluiting."

Ik kijk er naar uit om met de stad en de inwoners kennis te maken"
Roald van der Linde

Roald van der Linde woont in Rotterdam en heeft aangegeven zoveel mogelijk in Amersfoort te zullen verblijven. "Als wethouder moet je veel in de stad zijn om gevoel te krijgen voor wat er in de samenleving speelt. Met sport in mijn portefeuille zal ik ook langs de lijn staan als de COVID-richtlijnen dat weer toestaan. Ik kijk er naar uit om met de stad en de inwoners kennis te maken."

Van der Linde heeft de afgelopen week een aantal keer de gemeente Amersfoort bezocht. "Nadat ik door de fractie was gebeld of ik beschikbaar was voor de functie ben ik direct naar Amersfoort gegaan om opnieuw kennis te maken met de stad. Ik had me niet gerealiseerd hoe mooi de binnenstad is en hoe mooi de uitbreiding van de stad is geworden."

Een aantal oppositiepartijen vindt dat er geen vervanger voor Buijtelaar hoeft te komen. Een van de zittende collegeleden kan het dossier over de westelijke rondweg op zich nemen om geld te besparen, vinden deze fracties. De gemeenteraad zou een ingediende motie kunnen steunen om het tot de verkiezingen met zes in plaats van zeven wethouders te doen, maar de kans lijkt klein dat dit gebeurt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -