RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gezocht: koeiengadgets voor expo Woerden: 'Mokken, duplo, kussenslopen, het mag alles zijn'

1/2
WOERDEN - Het stadsmuseum in Woerden is op zoek naar koeienfans die thuis spullen hebben liggen van hun favoriete dier. Die komen dan straks in een pop-uptentoontstelling in het centrum van Woerden. Daarnaast komt er een expositie van koeienschilderijen in het museum. Veel aandacht dus voor de koe in Woerden.

"De koe is dan ook al eeuwen onlosmakelijk verbonden met de stad", vertelt Nieck Engelhard van stichting Nederlands Immaterieel Erfgoed Koeiemart. "In 1410, toen Jan van Beieren (heer van Woerden destijds) zijn kasteel hier liet bouwen, gaf hij Woerden ook marktrechten. Eťn van die markten was de koeiemarkt en sindsdien kwamen de boeren hierheen om hun koeien te verhandelen."

Een dubbelexpositie voor de koe in Woerden


Films en standbeelden
En sindsdien is de koe in Woerden gebleven. Ze staat in de weilanden rondom het stadje, maar ze is ook als standbeeld te bewonderen of de hoofdrolspeler in een goed ontvangen film, gemaakt in Woerden. Het jaarlijkse hoogtepunt van de koeienverering in Woerden is de jaarlijkse 'koeiemart': een koeienkeuring op het marktplein met een groot feest.

Het stadsmuseum vindt het tijd om de koe nog maar eens in de spotlights te zetten met een expositie in het museum dus, en een pop-upexpo. "We zijn daarvoor nog op zoek naar mensen die koeienverzamelingen hebben en die een deel van die verzamelingen willen uitlenen aan het museum", vertel museummanager Arja van Veldhuizen. "Je moet dan denken aan kleine koeienbeeldjes, het mag van mij betreft ook duplo zijn of mokken, kussenslopen of t-shirts. Van alles."

Bruikleenformulier
Wie z'n spulletjes uitleent kan er overigens van op aan dat het museum er voorzichtig mee omspringt. "We gaan er absoluut voorzichtig mee om, we zijn tenslotte een museum! En we maken ook een bruikleenformulier."

De exposities gaan open in oktober. Mensen kunnen contact opnemen met het stadsmuseum als ze hun koeienparafernalia willen uitlenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -