RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Versoepelingen gaan door als cijfers blijven dalen: 'Maar het hangt niet af van een procent'

PROVINCIE UTRECHT - De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de daling doorzet. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanavond. Het OMT vindt dat er een daling moet zijn van 20 procent ten opzichte van de piek op 21 april. In de meest recente Stichting NICE-cijfers van 7 mei, waar het OMT zich op baseert, was de gewenste daling nog niet te zien. De ontwikkelingen in de ziekenhuizen stemmen het kabinet desalniettemin optimistisch.

"Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan", aldus de premier. Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. "We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden."

De versoepelingen die vanaf 19 mei ingaan houden onder meer in dat sekswerkers aan de slag mogen gaan en dat terrassen open mogen van 06.00 tot 20.00 uur.

Sporten
Ook mogen volwassenen van 27 jaar en ouder weer in groepsverband sporten. Bovendien gaan sportscholen en zwembaden gaan weer open.

Er mag gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook. Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte.

Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

Vakantie
Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Jonge verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, ItaliŽ en Spanje.

Middelbare scholen
Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg.

Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

Koningsdag
De clusters besmettingen die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma waar het kabinet voor stond bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan "ruimte om dingen te doen", aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen,
zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

"We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract en dat blijft het ook." Volgens Rutte ontstonden in Amsterdam zeventien virusclusters van tientallen mensen die ook weer anderen aansteken. "Dan loopt het snel op", aldus de premier.

In juni opnieuw versoepelingen
Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die dinsdag werd aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt.

In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag. Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

De persconferentie is hieronder terug te kijken:Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -