RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voorzichtig gunstige besmettingscijfers, nieuwe versoepelingen en zonnestudio's balen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De details van de mogelijke corona-versoepelingen, die vanavond in een persconferentie worden bekendgemaakt, zijn gelekt. Ondertussen neemt de frustratie toe bij zonnebankondernemers, die al maanden niet open kunnen.

Ook vandaag weer veel nieuws over de gevolgen van de pandemie. Dit is Corona Vandaag: al het nieuws over het coronavirus samengevat in ťťn artikel.

Cijfers
Zoals iedere dinsdag kwam het RIVM ook vandaag weer met de weekcijfers van het aantal besmettingen. Die cijfers zijn redelijk positief: afgelopen week zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste aantal sinds 23 maart.

Het dagcijfer van vandaag staat op 5586 nieuwe besmettingen in heel Nederland. In onze provincie kwamen er afgelopen etmaal 432 bij. Gisteren waren dat er nog 412 en een dag eerder 484. Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente.Ook in de ziekenhuizen blijft voorlopig voorzichtig optimisme. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2480 coronapatiŽnten, 7 minder dan gisteren. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de 2500 blijft.

Ondertussen gaat het vaccineren steeds sneller. Afgelopen week zijn meer dan 810.000 mensen gevaccineerd, tegen ongeveer 660.000 prikken in de week ervoor en ruim 630.000 nog een week eerder. Bijna 5 miljoen mensen hebben nu een eerste prik gekregen, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Nieuwe versoepelingen
In een nieuwe corona-persconferentie gaat het kabinet vanavond zo goed als zeker bekendmaken dat de terrassen langer open mogen (tussen 6.00 en 20.00 uur). Ook kunnen de sportscholen weer open, net als pretparken en dierentuinen.

Deze versoepelingen moeten vanaf 19 mei ingaan. Wel wordt er een zogenoemde noodrem ingebouwd. Dat betekent dat als op 17 mei blijkt dat er nog te veel nieuwe besmettingen of ziekenhuisopnames zijn, de versoepelingen niet doorgaan.

Goed nieuws dus voor dierentuinen en pretparken. Toch vraagt FNV Recreatie zich af of het wel rendabel is als bezoekers een test-bewijs moeten overhandigen. De vakbond denkt zelfs dat sommige parken pas open willen als die testplicht niet meer geldt.

Zonnestudio's
Goed nieuws voor enkele sectoren dus, maar dat geldt voorlopig niet voor de branche van zonnestudio's. Zij zijn al maanden dicht en stapten zelfs naar de rechter om heropening te bewerkstelligen. Maar zonder resultaat.

"Wij zijn geen contactberoep", benadrukt Huib van Heest van Samenwerking Verantwoord Zonnen. "Fantastisch dat iedereen naar de kapper en de schoonheidsspecialist kan, maar wij snappen als sector absoluut niet dat wij niet open mogen."

Van Heest denkt dat veel zonnestudio's de coronacrisis niet gaan overleven. Hij vreest dat 20 tot 30 procent van de ondernemingen failliet gaat.

Zonnestudio's zitten met de handen in het haar.
Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -