Instellingen

Roald van der Linde wil als nieuwe wethouder met frisse blik naar westelijke rondweg kijken

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De nieuwe Amersfoortse wethouder Roald van der Linde krijgt te maken met het hoofdpijndossier over de westelijke rondweg. Hij moet de opvolger worden van Hans Buijtelaar, die vorige week opstapte vanwege de problemen met die weg.
Van der Linde probeert vooral met een frisse blik naar het probleem te kijken: "Hans laat 11 jaar geschiedenis achter. Ik weet pas een paar dagen dat ik ervoor in aanmerking kom. Ik ben me nu nog heel goed aan het inlezen. Ik moet met veel mensen praten en kijken waar de pijn zit. Ik zal het moeten hebben van de frisse blik. Want het geheugen van Hans kan ik niet tippen", vertelt hij in Utrecht Komt Thuis op Radio M Utrecht.

Geen illusies

Over de weg wordt al meer dan tien jaar gesteggeld. Van der Linde heeft geen illusies dat hij dit binnen een jaar kan oplossen: "Maar wat je in ieder geval kan doen, is het beter achterlaten dan hoe je het aantrof", vertelt hij.
De gemeenteraad stemde in 2016 in met de komst van de 2,5 kilometer lange nieuwe rondweg, een ontsluitingsroute tussen de Stichtse Rotonde en de Amsterdamseweg/Birkstraat. De weg, die deels over de bestaande weg voert, moet volgens de gemeente een einde maken aan de spoorwegovergang en de groeiende stad veilig en bereikbaar houden.

Tegenstanders vinden dat de weg onnodig is, omdat er volgens hen geen sprake zou zijn van de door de gemeente verwachte verkeerstoename.

Een aantal oppositiepartijen wilde geen vervanging hebben voor Buijtelaar. Het dossier zou overgenomen kunnen worden door anderen. Geen hartelijke ontvangst voor de VVD'er. "Maar dit moet je wel kunnen zeggen. Dat is een zaak van de coalitie, maar dat de vragen gesteld worden, hoort er gewoon bij."

Gemeenteraadsverkiezingen

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Van der Linde heft dus mogelijk niet veel tijd om het probleem op te lossen. Toch is hij positief gestemd: "Ik kan natuurlijk niet beloven dat het in tien maanden klaar is. Maar wel genoeg om uit een impasse te komen", verzekert hij.
De beëdiging van Van der Linde staat gepland voor 25 mei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.