Suikerfeest ingetogen gevierd: 'Blij dat er in ieder geval iets kan'

UTRECHT - Vier Eid-ul-Ftr, of het Suikerfeest - zoals het in de volksmond wordt genoemd, zoveel mogelijk thuis. Die oproep doet de Raad van Marokkaanse Moskeeën. Moslims moeten niet bij anderen thuis op bezoek gaan, en bij voorkeur ook niet naar de moskee komen. Dit alles uiteraard vanwege corona.
Toch zijn veel moskeeën vanmorgen opengegaan, ook bij ons in onze provincie. Ze proberen met de coronamaatregelen in acht nemend een ochtendgebed te organiseren.
Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën heeft er vertrouwen in. "Over het algemeen doen de moskeeën hun uiterste best om het Suikerfeest zo verantwoord mogelijk te organiseren", zegt hij. "Vorig jaar ging het op de meeste plekken heel goed."
Bouharrou roept moslims in het bijzonder op om elkaar niet te knuffelen. Dat is gebruikelijk om te doen na het ochtendgebed, maar vanwege het virus nu geen goed idee. "We zijn er nog niet. Zoek niet de grenzen op."

Niet shoppen

Utrechtse moskeeën trekken in het vieren van het Einde Ramadanfeest gezamenlijk op, leggen Abdelkader el Yandouzi en Mohamed Bouzid van de moskee in Leidsche Rijn uit. "We hebben gekeken naar één beleid dat we kunnen hanteren. Ook om te voorkomen dat mensen gaan shoppen, met het idee: bij deze moskee mag dit niet en bij de andere wel. Wij hebben met de andere moskeeën besloten om mensen te verzoeken bij hun eigen moskee te gaan bidden. Zo proberen we het allemaal in goede banen te leiden."
De twee bestuurders kijken terug op een mooie Ramadan, die door de coronamaatregelen wel heel anders was dit jaar. "Normaal ga je veel op bezoek bij familie, maar dat was nu niet mogelijk. Daarom hebben we het vooral binnen het eigen gezin gevierd. Dat was ook wel weer heel leuk, om meer tijd te hebben voor je eigen gezin. En hoewel het lastiger was om maaltijden te verzorgen voor de behoeftigen, hebben we heel veel eten ingezameld voor verschillende voedselbanken. Al met al kijken we dus terug op een hele fijne periode."
Suikerfeest

Vaste routes

In Leidsche Rijn is er een beperkt aantal plekken in de moskee, waarin de anderhalvemetermaatregel in acht genomen wordt. Ook is er op de parkeerplaats van de moskee ruimte voor het gebed. "Een groep van zo'n twintig vrijwilligers houdt dat allemaal in de gaten. We hebben vaste routes afgesproken, en als de maximale capaciteit bereikt is, moeten we mensen vertellen dat ze naar huis moeten."
Bij de Ulu Moskee in de Utrechtse wijk Lombok is Eid-ul-Ftr sober. Er mogen maximaal 125 mensen naar binnen voor het ochtendgebed. Alle bezoekers moeten hun eigen gebedskleed meenemen, een mondkapje op en 1,5 meter afstand houden.

Verkeer

Dat klinkt misschien ongezellig, Alpay Demirci van de Ulu Moskee is al lang blij dat er iéts kan. "Vorig jaar waren we helemaal gesloten tijdens het Suikerfeest. De meeste mensen begrijpen wel dat het sober moet. Vooral de ouderen, die willen sowieso geen risico's nemen."
Het ochtendgebed naar buiten verplaatsen is voor de moskee op het Westplein geen optie. "Het plein is groot", zegt Demirci. "Maar daar is veel ander verkeer. We willen mensen geen last bezorgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.