Nieuw parkeerbeleid in Woerden zorgt voor frustratie: '20 euro voor 12 seconden parkeren'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
WOERDEN - Rekeningen van twintig euro voor een paar minuutjes parkeren: het nieuwe parkeerbeleid in de binnenstad van Woerden maakt de tongen los. Volgens inwoners is het beleid onduidelijk en ondernemers vrezen voor leegloop van het centrum. "Ik snap dit echt niet", klinkt het.
Met tranen in zijn ogen vertelt ondernemer Herman de Jong hoezeer hij van slag is door het nieuwe parkeerbeleid. Het afgelopen jaar was al zo zwaar. Eindelijk mogen winkeliers weer klanten ontvangen maar plots is daar het nieuwe parkeerbeleid dat de binnenstad ongastvrij maakt, zegt hij.
Het nieuwe parkeerbeleid roept frustraties op.
Kort parkeren kost altijd geld en even snel buiten de stadsring parkeren mag niet meer. Wie nu de auto aan de rand van de stad wil parkeren voor een snelle boodschap komt bedrogen uit: daar moet je een dagkaartje kopen van twintig euro. De goedkoopste optie voor parkeren is de parkeergarage waar de tarieven lager liggen dan boven de grond. Maar, zeggen ondernemers, voor mensen die slecht ter been zijn is dat onhandig en bovendien durven sommigen niet een parkeergarage in te rijden.

Participeren?

Een jaar of twee geleden werd het plan gevat voor dit nieuwe parkeerbeleid. Dat was volgens de gemeente nodig, want het vorige beleid was verouderd en niet gebruiksvriendelijk. Er kwamen online bijeenkomsten, klankbord- en werkgroepen om participatie mogelijk te maken. Bewoners werden uitgenodigd deel te nemen aan een zoommeeting, maar die link werkte bij een aantal ondernemers niet, zeggen ze.
De Jong zat in een van die klankbordgroepen en is niet tevreden over het parkeerbeleid én de manier waarop hij heeft kunnen participeren. "De man die aan het woord was ging zo snel. Je kon nog net je eigen straat uit het verhaal oppikken maar het grotere geheel ging aan je voorbij." Hij heeft het idee dat hij niets toe heeft kunnen voegen en baalt dan ook flink van de uitkomst van de werkgroep.
Wie leest de lokale krant nog?
Anita Telkamp, onderneemster
Ook onderneemster Anita Telkamp is niet te spreken over het 'nieuwe parkeren'. Vooral de communicatie vanuit de gemeente zit haar dwars. "Er zijn geen brieven verstuurd naar winkeliers, er stonden alleen berichten in de Woerdense Courant (deze lokale krant heeft een oplage van zo'n 20.000 stuks. In Woerden woont een kleine 40.000 mensen, red.). Maar mensen lezen die krant amper. Het is gewoon allemaal fout gelopen", aldus Anita.
Wethouder Arjan Noorthoek is het daar niet mee eens. Hij zegt dat er voldoende communicatie is geweest en wijst nog eens op de informatiebijeenkomsten. Ook die werden in de lokale krant aangekondigd.
Een week van tevoren werd middels een brief duidelijk gemaakt dat de situatie op 3 mei zou wijzigen. Voor bewoners kwam de wissel als donderslag bij heldere hemel, maar de gemeente deed dat met een reden, zegt Noorthoek. "Dan is het vers en komt het snel binnen." Volgens Noorthoek is de huidige frustratie dan ook een kwestie van wennen aan het parkeerbeleid. "Je merkt dat mensen er nu mee geconfronteerd worden en dan pas zien wat het nieuwe parkeren inhoudt."

'Slechte timing'

Er is meer frustratie over het startmoment, want waarom nu? De binnenstad is al maanden slecht bereikbaar vanwege de verbouwingen aan de Oostdam en de Boerendijk. Winkels zijn lange tijd dicht geweest en mogen recent de deuren weer openen. Volgens Telkamp hebben ondernemers nog lang niet hun omzet op orde. Alle bezoek aan de binnenstad is nodig omdat voor elkaar te krijgen en dit beleid schrikt bezoekers af, vindt ze.
Binnenstadproblemen zie ik los van parkeerbeleid
Arjan Noorthoek, wethouder
Noorthoek ziet het verband tussen een de slecht bereikbare binnenstad en het nieuwe parkeerbeleid niet. Hij zegt dat voor dit moment gekozen is in verband met vergunningen van bewoners. Die gaan per 1 april in. Als die aflopen, moeten ze elders parkeren en nu kunnen ze nog een tijd aan dat idee wennen.
En bovendien, meent Noorthoek: "Als we het een jaar geleden hadden ingevoerd was er ook corona geweest. En als we het volgend jaar wilden invoeren was corona net voorbij", waarmee hij bedoelt dat er altijd wel iets is waarom je nieuw beleid niet in zou voeren. "Ik zie de problemen van de slecht bereikbare binnenstad los van dit parkeerbeleid."
De wethouder zegt de zorgen te snappen maar wil ze ook meteen temperen: "We gaan het beleid dit jaar nog grootschalig evalueren en kinderziektes pakken we de komende weken aan." De mensen die tijdens de eerste week twintig euro betaalden voor een paar seconden parkeren hebben geluk: die kunnen hun geld terugkrijgen. Is het ze daarna overkomen? Dan kunnen ze bezwaar indienen en hopen op restitutie. De gemeente beoordeelt dat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.