RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Met 1707 waterplanten moeten bijen, vogels en vissen naar Utrecht worden gelokt


UTRECHT - 1707 waterplanten komen in het nieuwe deel langs de Utrechtse singel. Vandaag is de gemeente Utrecht gestart met de beplanting om te zorgen dat er meer vissen, bijen en vogels naar de stad trekken.

 Het plantsoen langs de nieuwe singel is bijna volledig ingericht Het plantsoen langs de nieuwe singel is bijna volledig ingericht | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

De stadsbuitengracht rond het centrum is vorig jaar volledig hersteld, maar de aankleding van het plantsoen en ook langs de oevers is nog in volle gang. Het Zocherpark langs de singel is meer dan 150 jaar oud en het nieuwe deel van het plantsoen moet daar mooi op aansluiten.

Tekst gaat verder na de video.

Met 1707 waterplanten moeten bijen, vogels en vissen naar Utrecht worden gelokt


Wim Horst is parkcoŲrdinator en druk met de verdere inrichting van het plantsoen. "Die 1707 planten zijn bewust gekozen. Het zijn 11 soorten die we samen met bewoners hebben uitgezocht en elke soort heeft een bepaalde waarde voor de natuur of een bepaalde bloeitijd."

Het hele jaar door bloeit er dus wel iets langs de oevers en dat is belangrijk voor de natuur, zegt wethouder Eelco Eerenberg. "Biodiversiteit is enorm belangrijk voor de stad. Als er veel bijen zijn en veel verschillende vogels en vissen zijn dan is dat goed voor de natuur en dat zorgt ervoor dat er een gezonde omgeving is en dat is weer fijn voor iedereen."

 Wethouder Eelco Eerenberg helpt met planten Wethouder Eelco Eerenberg helpt met planten | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

De waterplanten worden niet zomaar geplant, maar komen in speciale uitsparingen aan de rand van de singel. Het is een vernuftig systeem bedacht door Wim Horst "Technisch gezien was het een enorme uitdaging om die grote damwanden precies op het einde op de juiste hoogte te krijgen, want doordat die damwand iets onder water staat kan er dus steeds vers water in het plantvak komen."

 De damwand waar tussen de waterplanten komen De damwand waar tussen de waterplanten komen | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Bijkomend voordeel van die damwand is dat de planten beschermd worden tegen het vaarverkeer in de gracht. Ook daar moet rekening mee gehouden worden.

De inrichting van het plantsoen langs de singel is bijna afgerond. Eind deze week moeten alle waterplanten geplant zijn. Vrijwilligers helpen daarbij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -