RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dalende lijn zet door, meer klachten geluidsoverlast en Giro555 geopend

1/4
PROVINCIE UTRECHT - De bezetting in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is afgelopen dagen redelijk stabiel gebleven ondanks de versoepelingen en Koningsdag. Toch is er nog weinig optimisme, want de druk blijft hoog. Dat en meer lees je in onze dagelijkse update: corona vandaag.

Ziekenhuisbezetting in onze provincie
In het Diakonessenhuis, het Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht liggen nu 207 coronapatiŽnten. Vorige week waren dat er 209.

Afgelopen zondag lagen er voor het eerst sinds lange tijd minder dan 200 (namelijk 195) coronapatiŽnten in de Utrechtse ziekenhuizen. De afgelopen dagen schommelt het aantal rond de 207. Het aantal opnames en de druk op de intensive cares zijn hiermee al een aantal weken op hetzelfde hoge niveau. Lees hier meer over de drukte in de Utrechtse ziekenhuizen.

Landelijk: veel minder coronapatiŽnten in ziekenhuizen, ook minder opnames
Het aantal coronapatiŽnten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april.

Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiŽnten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiŽnten op de intensive cares daalde met tien naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiŽnten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.

Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is woensdag verder gedaald tot het laagste peil sinds eind maart. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6604 besmettingen per etmaal. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend telde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 6422 nieuwe coronagevallen. Dat zijn er wel 864 meer dan dinsdag.

Maar op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekenden minder mensen zich laten testen op het coronavirus. Vergeleken met vorige week woensdag daalde het aantal positieve tests afgelopen etmaal met 832.

Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente:Zorgbonus
Het kabinet wil een zorgbonus voor alle zorgmedewerkers. Het gaat om een eenmalig bedrag rond de 200 euro om de zorgsector te belonen voor het harde werk tijdens de coronapandemie. De druk op het zorgpersoneel is hoog - zeker de afgelopen maanden - en vandaag is het ook de Dag van de Zorg. Het UMC Utrecht wilde daarom juist vandaag ook de leuke kant van het werk vieren.

Dag van de zorg


Nationale actie
De samenwerkende hulporganisaties hebben vandaag Giro555 geopend, voor een Nationale Actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is. De kick-off van de actie was vanochtend in Utrecht, op het Jaarbeursplein. Verslaggever Robert-Jan Booij deed verslag:

Verslag vanaf het Jaarbeursplein


Zo was het vanochtend op het Jaarbeursplein


'Huisartsen veel gebeld door mensen die prullenbakvaccin willen'
Huisartsenpraktijken worden de afgelopen dagen veel gebeld door mensen die een overgebleven vaccin tegen het coronavirus willen. "Mensen staan te springen om een vaccin, Nederland wil heel graag gevaccineerd worden", zegt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van Prullenbakvaccin.nl.

Die site moet voorkomen dat vaccindoses ongebruikt weggegooid worden. De site trekt momenteel ongeveer 70.000 bezoekers per uur. Ook een huisarts in opleiding uit Utrecht was een van de initiatiefnemers. Begin deze week spraken we hem.

Duizenden proberen wekelijks voor te dringen bij prik
Duizenden Nederlanders proberen een vaccinatie-afspraak in te plannen, nog voor ze aan de beurt zijn. De GGD belt wekelijks bijna 3000 onrechtmatige afspraken af. "Als je voordringt, neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Wacht alsjeblieft op je beurt", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws.

'Vaccinatie door GGD loopt heel erg goed'
De coronavaccinatie bij de GGD "loopt heel erg goed", vindt programmadirecteur Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het loopt behoorlijk op", zei de man die de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Van Delden verwacht dat het tempo zal blijven oplopen en dat deze week de 7 miljoenste prik wordt gezet.

Fors meer klachten over geluidsoverlast sinds corona
Sinds de uitbraak van corona in ons land is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In de periode tussen maart 2020 en februari 2021 kwamen bijna 187.000 herriemeldingen binnen, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor. In de provincie Utrecht ging het om ruim 17.000 meldingen ten opzichte van ruim 10.000 in dezelfde periode ervoor. Hoeveel werd er bij jou in de gemeente geklaagd? Bekijk het hier.

Aangekondigde versoepelingen
Of de versoepelingen er nou echt komen niet, Ouwehands Dierenpark in Rhenen bereidt zich sinds begin deze week weer voor op een heropening. Directeur Robin de Lange verwacht geen problemen met de voorwaarde dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet blijven dalen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -