RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schietpartij Zeehaenkade mogelijk gevolg van gokruzie, OM verdenkt Utrechter van dubbele moordpoging

1/2
UTRECHT - De schietpartij waarbij begin vorig jaar twee mannen ernstig gewond raakten op de Zeehaenkade in Utrecht, lijkt te draaien om een ruzie over het uitbetalen van gokwinsten.

Volgens de officier van justitie waren bij het incident op 10 maart in totaal zes mannen betrokken. De vermeende schutter, de 50-jarige Utrechter Y.K., wordt door het Openbaar Ministerie dubbele poging tot moord of doodslag ten laste gelegd. Dat bleek vanochtend tijdens een voorbereidende zitting over de zaak in de rechtbank in Utrecht.

Tien schoten
Volgens het OM maakten de gewonden deel uit van een groep van vier Joegoslaven, die claimden dat zij voorafgaand aan het incident geld hadden gewonnen in een gokgelegenheid aan de Amsterdamsestraatweg. Omdat zij ten onrechte niet zouden zijn uitbetaald, hadden ze rond 22.00 uur op een plek langs het Merwedekanaal bij Transwijk afgesproken met twee uitbaters van de goktent: de verdachte en zijn broer.

Bij die confrontatie werden door Y.K. meerdere kogels op de slachtoffers afgevuurd. Omwonenden zeggen dat zij acht tot tien schoten hebben gehoord. De slachtoffers werden in hun benen geraakt. De Utrechters sloegen op de vlucht naar Duitsland. Een van hen kwam al snel terug naar Nederland en meldde zich bij de politie. Broer Y.K. dook toen onder in Turkije, maar kwam in december toch terug en werd op Schiphol aangehouden.

Ik had liever daar in de rechtbank willen zijn, dan kan ik het allemaal goed uitleggen. Ik heb heel veel dingen te zeggen, maar nu hou ik me even stil."
Verdachte over videoverbinding met rechtbank.

Tegen de politie zou de verdachte hebben verklaard dat hij bij de andere partij een vuurwapen had gezien en vreesde dat het om een afrekening ging. Omdat de anderen volgens hem zware jongens waren, zou Y.K. een wapen hebben meegenomen. Volgens zijn advocaat heeft haar client dan ook uit noodweer geschoten. Het OM doet op haar verzoek onderzoek naar de achtergrond van de slachtoffers en hun metgezellen.

 Slachtoffers werden ernstig gewond naar het ziekenhuis vervoerd. Slachtoffers werden ernstig gewond naar het ziekenhuis vervoerd. | Foto: Egberts Media

Verdachte wil nog niks zeggen
De verdachte volgde de zitting vandaag via een videoverbinding met de gevangenis waar hij in voorarrest zit. Hij zei dat hij heel wat over de verdenkingen van het OM te vertellen heeft, maar wilde dat niet voor de camera doen omdat hij dan verkeerd begrepen zou kunnen worden. Y.K. had erop gerekend dat hij vandaag naar de rechtbank zou worden gebracht en beloofde dat hij zeker zal praten als hij oog en oog staat met de rechters.

Volgens de officier van justitie is het politieonderzoek naar de schietpartij op de Zeehaenkade klaar. De zaak zal daarom op 23 juni inhoudelijk worden behandeld. Daar is de hele middag voor uitgetrokken. Y.K. krijgt dan de kans om zich te verweren en krijgt dan ook te horen welke straf het OM tegen hem eist.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -