RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fenomeen spiegeling staat centraal in tentoonstelling Kunsthal Kade in Amersfoort


AMERSFOORT - De Kunsthal Kade in Amersfoort is er helemaal klaar voor. Mochten de musea eindelijk weer open mogen gaan dan kun je hier terecht voor de familietentoonstelling Mirror |Mirror. Je kunt je dan gaan verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Projectmedewerker Lara Stolwerk: "Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken wordt de spiegeling onderzocht door kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland."

spiegelexpositie in Kunsthal Kade


Uit de regio Utrecht doen drie kunstenaars mee. Jasper Hagenaar maakte een anamorfose. "Dit is een vorm van gezichtsbedrog die speelt met de regels van het perspectief. Je ziet een vervormde afbeelding maar met behulp van een spiegelcilinder kun je het werk in de ware verhoudingen zien", aldus Lara.

 Een intieme spiegel van Michelangelo Pistoletto Een intieme spiegel van Michelangelo Pistoletto | Foto: RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose

Alzheimer
De Utrechtse Gerjanne van Gink maakte de Alzheimerspiegel. Lara: "Gerjanne heeft altijd in de zorg gewerkt en deze spiegel ondersteunt mensen met alzheimer in hun alledaagse dingen. Als je ervoor staat en bijvoorbeeld je tandenborstel pakt zie je in de spiegel dat je je tanden moet poetsen. Hiermee kunnen mensen met alzheimer meer zelfstandigheid terugvinden."

 De anamorfose van de Utrechter Jasper Hagenaar De anamorfose van de Utrechter Jasper Hagenaar | Foto: RTV Utrecht

Theatermaker Carolien Arnold heeft doe-opdrachten samengesteld voor de tentoonstelling die je helpen je ware gezicht te ontdekken. Lara: "Een van haar werken heeft drie spiegels. Als je hierin kijkt zie je aan de ene kant je gezicht zoals je dat zelf altijd ziet. Maar in het midden zie je de weerspiegeling van je spiegelbeeld. Dan zie je hoe andere mensen jou zien dus net andersom."

Voor families is er een Spiegelexpeditie in de stad Amersfoort in samenwerking met FASadE.

 Nieuw spiegelwerk van Suzan Drummen. Nieuw spiegelwerk van Suzan Drummen. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -