RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrijspraak voor man die met 214 km/u crashte op A12 bij Harmelen: 'Black-out aannemelijk'

HARMELEN/DE MEERN - De automobilist die begin vorig jaar met hoge snelheid crashte op de A12 bij Harmelen gaat vrijuit. De rechtbank vindt het aannemelijk dat het ongeluk is veroorzaakt door een black-out.

De 35-jarige man reed met zijn Audi 156 tot 214 kilometer per uur. Hij haalde gevaarlijk in en ging ook over de vluchtstrook. Op enig moment kwam de auto in de linker berm terecht. De wagen werd gelanceerd door een aarden wal, vloog honderd meter door de lucht en gleed nog negentig meter door. De weg was door het ongeluk urenlang afgesloten en er ontstond een lange file.

Vaker weggevallen
De bestuurder werd zwaargewond uit het wrak gehaald en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Naast een gebroken ruggenwervel en gebroken pols, liep hij een klaplong en een zenuwbeschadiging in zijn benen op. De man is vanwege meerdere complicaties zeven keer geopereerd en is nog altijd niet volledig hersteld. Hij is alleenstaand en kan nauwelijks voor zichzelf zorgen, vertelde hij twee weken geleden in de rechtbank.

Ook liet hij weten dat hij zich niets kon herinneren van het harde rijden en het ongeluk. Het was hem al twee keer eerder overkomen dat hij was weggevallen en hij had zich daarvoor ook laten onderzoeken in het ziekenhuis. Onlangs was het opnieuw gebeurd en werd hij door een ambulance opgehaald. Artsen hebben de exacte oorzaak van het wegvallen nog niet kunnen vaststellen, maar een specialist sluit niet uit dat de Rijswijker epilepsie heeft.

'Debiel'
Omdat het medisch onderzoek nog geen uitsluitsel heeft opgeleverd, heeft het CBR zijn rijbewijs ingetrokken. Zijn advocaat benadrukte op zitting dat zijn cliënt nooit eerder ernstige verkeersovertredingen heeft begaan. De verdachte verzekerde de rechtbank ook dat hij nooit "als een debiel zou rijden".

Hoewel de medische oorzaak van de black-out of het wegvallen niet is vast te stellen, acht de rechtbank het wel aannemelijk dat hiervan sprake is geweest tijdens het ongeval. Ook het door getuigen omschreven rijgedrag wijst daarop. De meeste getuigen hebben verklaard dat de auto steeds meer naar links uitweek en/of in de richting van de berm leek te sturen.

Ervan uitgaande dat verdachte zich niet van het leven wilde beroven, is daar geen goede andere verklaring voor, vindt de rechtbank. "De weg was immers recht, dus verdachte kan niet uit de bocht zijn gevlogen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -