Utrechtse ziekenhuizen zien stabilisatie coronapatiënten, maar druk blijft hoog

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De bezetting in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is afgelopen dagen redelijk stabiel gebleven ondanks de versoepelingen en Koningsdag. Toch is er nog weinig optimisme, want de druk blijft hoog.
In het Diakonessenhuis, het Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht liggen nu 207 coronapatiënten. Vorige week waren dat er 209.
Stand van zaken op 12 mei 2021: Totaal: 207 coronapatiënten

Diakonessenhuis Utrecht
IC: 10
Kliniek: 17

Meander
IC: 12
Kliniek: 23

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
IC: 22
Kliniek: 52

UMC Utrecht
IC: 22
Kliniek: 49

Afgelopen zondag lagen er voor het eerst sinds lange tijd minder dan 200 (namelijk 195) coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen. De afgelopen dagen schommelt het aantal rond de 207. Het aantal opnames en de druk op de intensive cares zijn hiermee al een aantal weken op hetzelfde hoge niveau.
Er liggen relatief meer jonge patiënten met covid-19 in het ziekenhuis. Over het algemeen herstellen zij sneller, waardoor ze korter in het ziekenhuis liggen dan oudere patiënten. "Toch blijft het elke dag een ingewikkelde puzzel om te kunnen voorzien in de gevraagde covid-zorg, de acute zorg en de reguliere zorg door te laten gaan", aldus een woordvoerder.

Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis in Utrecht is nog niet positief gestemd over de huidige situatie. "Er liggen 17 coronapatiënten op de verpleegafdeling in ons ziekenhuis en 10 op de intensive care. Net als bij de andere ziekenhuizen hebben we een hoog ziekteverzuim onder collega's en moeten we een deel van de planbare zorg uitstellen. Maar we doen wat we kunnen, ook voor de niet-corona patiënten. Want we realiseren ons heel goed welke impact het uitstellen van operaties op hen heeft."

Meander

In het Meander Meander Medisch Centrum in Amersfoort is sprake van een ongewijzigd beeld: de beschikbare IC-bedden voor coronapatiënten (12) zijn de afgelopen weken continu maximaal bezet geweest. Het totaal aantal opgenomen covid-patiënten laat nog geen daling zien en varieert tussen 28 en 35 per dag, inclusief de IC. Operaties worden ook nog steeds uitgesteld om de druk op de verpleegafdelingen te verminderen en personeel beschikbaar te hebben voor de coronazorg.

St. Antonius Ziekenhuis

In het St. Antonius liggen nog steeds 22 coronapatiënten op de IC en nog eens 52 op de verpleegafdelingen. Ook neemt de druk op de reguliere zorg toe. "Daarnaast hebben we vrijwel continu zo'n 30 patiënten die we vanuit het ziekenhuis via thuismonitoring behandelen. De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten op de IC is met 59 jaar jonger dan in de eerste golf. We hopen dat als deze jongere groep mensen straks ook gevaccineerd is, we snel de echte daling van coronapatiënten in de ziekenhuizen gaan zien."

UMC Utrecht

In het UMC Utrecht liggen op de cohort-verpleegafdelingen 49 patiënten met corona. Op de cohort-IC liggen op dit moment 22 besmette mensen. In de kliniek ligt een groot aantal jonge patiënten en dus is de doorstroom daar sneller. "De jonge patiënten liggen vaak korter in het ziekenhuis dan oudere covid-patiënten. Maar juist die jonge patiënten kunnen soms heel snel achteruit gaan en moeten worden overgeplaatst naar de IC."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.