RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse ziekenhuizen zien stabilisatie coronapatiënten, maar druk blijft hoog

PROVINCIE UTRECHT - De bezetting in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is afgelopen dagen redelijk stabiel gebleven ondanks de versoepelingen en Koningsdag. Toch is er nog weinig optimisme, want de druk blijft hoog.

In het Diakonessenhuis, het Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht liggen nu 207 coronapatiŽnten. Vorige week waren dat er 209.
Stand van zaken op 12 mei 2021: Totaal: 207 coronapatiŽnten

Diakonessenhuis Utrecht
IC: 10
Kliniek: 17

Meander
IC: 12
Kliniek: 23

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
IC: 22
Kliniek: 52

UMC Utrecht
IC: 22
Kliniek: 49

Afgelopen zondag lagen er voor het eerst sinds lange tijd minder dan 200 (namelijk 195) coronapatiŽnten in de Utrechtse ziekenhuizen. De afgelopen dagen schommelt het aantal rond de 207. Het aantal opnames en de druk op de intensive cares zijn hiermee al een aantal weken op hetzelfde hoge niveau.

Er liggen relatief meer jonge patiŽnten met covid-19 in het ziekenhuis. Over het algemeen herstellen zij sneller, waardoor ze korter in het ziekenhuis liggen dan oudere patiŽnten. "Toch blijft het elke dag een ingewikkelde puzzel om te kunnen voorzien in de gevraagde covid-zorg, de acute zorg en de reguliere zorg door te laten gaan", aldus een woordvoerder.

Lees ook: Overvolle parken, maar ook overvolle ziekenhuizen: 'Code zwart hangt in de lucht, dat doet wat met je'

Diakonessenhuis
Het Diakonessenhuis in Utrecht is nog niet positief gestemd over de huidige situatie. "Er liggen 17 coronapatiŽnten op de verpleegafdeling in ons ziekenhuis en 10 op de intensive care. Net als bij de andere ziekenhuizen hebben we een hoog ziekteverzuim onder collega's en moeten we een deel van de planbare zorg uitstellen. Maar we doen wat we kunnen, ook voor de niet-corona patiŽnten. Want we realiseren ons heel goed welke impact het uitstellen van operaties op hen heeft."

Meander
In het Meander Meander Medisch Centrum in Amersfoort is sprake van een ongewijzigd beeld: de beschikbare IC-bedden voor coronapatiŽnten (12) zijn de afgelopen weken continu maximaal bezet geweest. Het totaal aantal opgenomen covid-patiŽnten laat nog geen daling zien en varieert tussen 28 en 35 per dag, inclusief de IC. Operaties worden ook nog steeds uitgesteld om de druk op de verpleegafdelingen te verminderen en personeel beschikbaar te hebben voor de coronazorg.

St. Antonius Ziekenhuis
In het St. Antonius liggen nog steeds 22 coronapatiŽnten op de IC en nog eens 52 op de verpleegafdelingen. Ook neemt de druk op de reguliere zorg toe. "Daarnaast hebben we vrijwel continu zo'n 30 patiŽnten die we vanuit het ziekenhuis via thuismonitoring behandelen. De gemiddelde leeftijd van coronapatiŽnten op de IC is met 59 jaar jonger dan in de eerste golf. We hopen dat als deze jongere groep mensen straks ook gevaccineerd is, we snel de echte daling van coronapatiŽnten in de ziekenhuizen gaan zien."

UMC Utrecht
In het UMC Utrecht liggen op de cohort-verpleegafdelingen 49 patiŽnten met corona. Op de cohort-IC liggen op dit moment 22 besmette mensen. In de kliniek ligt een groot aantal jonge patiŽnten en dus is de doorstroom daar sneller. "De jonge patiŽnten liggen vaak korter in het ziekenhuis dan oudere covid-patiŽnten. Maar juist die jonge patiŽnten kunnen soms heel snel achteruit gaan en moeten worden overgeplaatst naar de IC."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -