RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bibliotheken 'hopelijk' volgende week weer open: 'Veel meer dan boekenpaleis'

PROVINCIE UTRECHT - Al sinds november is het onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer: de bibliotheken. Jesse Klaver diende een motie in om de bibliotheken weer open te krijgen, vanwege hun belangrijke maatschappelijke functie. Nu, een klein half jaar later, is het gelukt. De bibliotheken zijn naar voren gehaald in het openingsplan en mogen volgende week open.

Donderdag 20 mei is de dag, althans, als de 'pauzeknop' niet wordt ingedrukt. De aangekondigde versoepelingen gaan alleen door als de cijfers dat toelaten, zeiden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdag tijdens de persconferentie.

Lees ook: Versoepelingen gaan door als cijfers blijven dalen: 'Maar het hangt niet af van een procent'

"De bibliotheek is veel meer dan een boekenpaleis, het heeft een grote maatschappelijke en educatieve functie", benadrukt Deirdre Carasso. Ze is directeur van de dertien vestigingen in Utrecht. Wekelijks worden die gebeld door mensen die graag weer willen komen. 'Marzouka's ladies' bijvoorbeeld, een groep vrouwen die wekelijks bij elkaar komt in de bibliotheek. "De bibliotheek is voor hen een neutrale en veilige omgeving, om elkaar te ontmoeten en om te leren."

Er worden taallessen gegeven in de bibliotheken, ook digitale vaardigheden worden geoefend. Bezoekers worden er geholpen met hun belastingaangifte, je kan er documenten printen, er wordt huiswerk gemaakt en ga zo maar door. "In Hoograven komt bijvoorbeeld een groep senioren bij elkaar", zegt Carasso.

'Wij hebben een opvangfunctie'
Er was lange tijd onvrede over de sluiting van de bibliotheken. Anton Kok van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) wilde graag dat de biebs eerder open mochten, dan oorspronkelijk in het openingsplan van het Kabinet stond. "We stonden daar in stap 3, tegelijk met de musea." Kok heeft begrip voor Den Haag en de moeilijke keuzes die ze daar moeten maken. Toch wilde hij graag eerder open. "Wij vinden dat we in een andere categorie horen omdat we een opvangfunctie hebben."

Dat is nu toch gelukt. Als volgende week stap 2 van het openingsplan doorgaat, gaan de bibliotheken op 20 mei weer open. Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap 2 die dinsdag word aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of stap 3 mogelijk wordt.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -