RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Antonius en RAVU gaan personeel uitwisselen: 'De ambulance is altijd mijn droom geweest'


NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein en de regionale ambulancedienst RAVU starten binnenkort een proef waarbij de twee organisaties personeel gaan uitwisselen. Dat moet het werk leuker, maar vooral afwisselender gaan maken voor huidige en toekomstige verpleegkundigen.

Het idee is dat de zorgverlening beter wordt als verpleegkundigen beter op de hoogte zijn van procedures en werkwijzen bij de ander. Daarnaast moet het ook bijdragen aan meer werkplezier en het behoud van zorgmedewerkers, want beide organisaties zeggen te maken te hebben met verplegend personeel dat vertrekt.

De tekst gaat verder onder de video:

Melvin Nietveld's grote droom is op de ambulance werken: 'Je komt echt bij de mensen thuis'


Droombaan
Melvin Nietveld werkt op de spoedeisende hulp op de locatie Nieuwegein en hij is een van de uitverkorenen die straks ook aan de slag gaat voor de RAVU. Hij begon zijn bachelor medische hulpverlening ooit met als doel om in en rond een ziekenwagen te werken. Of zoals hij zelf zegt: 'de ambu'.

"Ik ben eerst gaan werken op de spoedeisende hulp, maar de ambu is gewoon altijd mijn droom geweest. Maar ik vind het hier op de spoedeisende hulp inmiddels zó leuk dat ik niet weg wil, maar ik wil heel graag door naar die ambu."

Je bent nóg meer op straat bezig en je komt echt bij de mensen thuis"
Melvin Nietveld - medewerker spoedeisende hulp

Het werk van ambulancebroeder is volgens Melvin heel afwisselend. "Je bent wat vrijer, je bepaalt zelf wat je wil doen, je hebt autonomie. Je bent nóg meer op straat bezig en je komt echt bij de mensen thuis. Ik zeg altijd: mensen zijn te gast bij ons op de spoedeisende hulp en zijn kwetsbaar, maar op de ambu ga je écht naar de mensen toe thuis en daar zijn ze écht op hun kwetsbaarst. Je weet niet wat je aantreft, het is allemaal anders."

Opleidingstraject
Ambulancepersoneel en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp van het St Antonius Ziekenhuis mogen zelf aangeven of zij mee willen doen aan de proef. Na een selectie volgt een opleidingstraject van maximaal acht maanden.

De eerste kandidaten starten na de zomer en kunnen komend voorjaar aan de slag bij de andere organisatie. Ze worden vanaf dan telkens acht weken bij de een, dan weer bij de andere dienst ingezet. Het gaat om een proef van twee jaar.

Proef tweeledig
Volgens woordvoerder Roeland Franck van het Antonius is de proef tweeledig. "We merkten dat er behoefte is bij personeel van de spoedeisende hulp om verdieping aan hun baan te geven. Maar we merkten ook dat mensen ons verlaten. We hopen met deze proef het werk aantrekkelijker te maken. Zo proberen we personeel te behouden en in de toekomst mensen hiermee binnen te halen."

In het ziekenhuis merken ze dat er voldoende animo is voor het experiment, al is de switch van de spoedeisende hulp naar de ambulance wel een tikkeltje populairder dan de switch andersom. Het doel is wel om beide groepen zo veel mogelijk in evenwicht te houden. "Als de groep van geïnteresseerden groter wordt, dan moeten we zien hoe groot de animo van beide kanten is en of dit in evenwicht is", aldus Franck.

Voor Melvin Nietveld valt voor beide werkplaatsen iets te zeggen. "De vrijheid en autonomie zijn heel belangrijk voor de collega's op de ambu. Maar ik wil het team en het teamwork en de collega's op de spoedeisende hulp niet missen en je zit lekker warm en veilig, ook als het regent of sneeuwt." Toch heeft ook hij wel een voorkeur. "Ik wil door naar de ambu, dus óf ze zijn me bij het ziekenhuis helemaal kwijt, of ze houden mij half-om-half."

 Melvin Nietveld is medisch hulpverlener op de locatie Nieuwegein en een van de uitverkorenen die straks ook aan de slag gaat voor de RAVU. Melvin Nietveld is medisch hulpverlener op de locatie Nieuwegein en een van de uitverkorenen die straks ook aan de slag gaat voor de RAVU. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -