RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Druk bij reisbureaus nu reizen naar veilige landen straks weer mag

PROVINCIE UTRECHT - Het is druk bij een aantal reisbureaus in onze regio, nu het kabinet heeft aangekondigd dat reizen naar veilige landen vanaf morgen weer kan. Welke landen zo'n veilige 'code geel' krijgen is nog niet bekend, maar het gonst al wel. Griekenland en Spanje worden bijvoorbeeld veel genoemd.

Volgens Erica Dankmeijer, van reisbureau Acire in Nieuwegein, is het vooral Griekenland waar vakantiegangers hun geld nu op inzetten. "Alles wat ik nu boek is Griekenland", vertelt ze. "Ik heb nog net geen dranghekken staan, maar druk is het zeker. Je merkt echt dat mensen naar vakantie snakken."

Hoewel vakantievieren in Nederland gewoon kon de afgelopen maanden, merkt ze dat veel mensen behoefte hebben aan een andere cultuur en warmere temperaturen. "Ik werd laatst nog gebeld door een klant die in de regen op vakantie in Zeeland was. Ook hij wil dolgraag naar Griekenland in juli."
Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een covid-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.
Ook bij Reisbureau Woerden staat de telefoon roodgloeiend vandaag, vertelt Marloes. "Het is ontzettend leuk, we krijgen echt veel telefoontjes", zegt ze. "Veel vragen over het hoe en wat per land, mensen willen echt graag weten wat nou allemaal weer kan straks, hoewel ook wij daar pas morgen zekerheid over hebben."

Bij hen gaan ook de meeste aanvragen over Griekenland. "Een hele populaire bestemming", lacht ze. "Maar ik heb vandaag ook alweer een reis naar de VS geboekt. En ook eilanden zoals Ibiza of Mallorca zijn in trek."

Busreizen
Bij Bolderman Excursiereizen in Veenendaal merken ze ook dat het al wat drukker wordt. Onno Hosman: "Er is flinke respons op de aangekondigde versoepelingen, zeker tientallen boekingen per dag krijgen we veel binnen. Wij zien veel mensen voor vakanties richting Italië, Spanje, Engeland, Oostenrijk en Duitsland gaan."

Hoe vol de bussen van Bolderman kunnen is voor hem nog niet duidelijk. "Wij zijn nog aan het wachten op de regelgeving daarop van het kabinet."

De afgelopen dagen zagen ook de grote reisbureaus al de drukte toenemen. Corendon meldde vijf keer zoveel geboekte vakanties als in de vorige weken. TUI sprak van een "gekkenhuis" en bij Sunweb verdubbelde het aantal bezoekers van de website al voordat de persconferentie over de aangekondigde versoepelingen was afgerond.

Overigens loopt het nog niet overal storm. Bij het Utrechtse Andalusiëreizen.nl merken ze nog niks van de aangekondigde versoepelingen. "U bent de eerste die mij vandaag belt", aldus een medewerker. "Wij merken juist dat mensen nog afwachtend zijn." Dat heeft er mogelijk ook mee te maken dat morgen pas echt duidelijk wordt voor welke landen de versoepelingen gelden.

Nog niet alle landen weer te bezoeken
Dat een aantal landen vanaf morgen waarschijnlijk weer op code geel zal springen, wil overigens niet zeggen dat je direct weer overal naar op vakantie kunt. Voor het overgrote deel van de bestemmingen zal voorlopig code oranje blijven gelden, wat betekent dat het land alleen voor noodzakelijke redenen kan worden bezocht. Daarnaast hanteren ook sommige landen zelf een inreisverbod voor toeristen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -