RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Woningcorporatie Bo-Ex voor rechter gedaagd vanwege flat Hanoidreef


UTRECHT - Bewoners van een flat aan de Utrechtse Hanoidreef zijn het zat. Al jaren wonen ze in een flat met groot achterstallig onderhoud. Ze stappen nu naar de rechter om woningbouwcorporatie Bo-Ex te dwingen hun appartementen op te knappen. Ook willen ze een matiging van de huur. Bo-Ex op haar beurt klaagt de advocaat van de bewoners aan, die zou huis-aan-huis klanten werven in de flat, en dat is verboden.

De bewoners eisen dat woningcorporatie Bo-Ex de problemen in de flat gaat oplossen


De flat staat al ruim tien jaar op de nominatie om grootschalig gerenoveerd te worden. Ook was er een tijd sprake van dat hij tegen de vlakte zou gaan. Met dat vooruitzicht heeft Bo-Ex jarenlang nauwelijks onderhoud gepleegd aan de flat. En dat is te zien, kozijnen zijn verrot, verf bladdert van balkons. In de appartementen zelf is de situatie nog veel erger. Deuren zijn verrot en ramen gaan niet goed meer open of dicht. Door alle kieren tocht het in de flat en schimmelt het aan alle kanten. Tegels in badkamers vallen spontaan van de muur.

 Schimmel op het plafond Schimmel op het plafond | Foto: RTV Utrecht

Dramatisch en onacceptabel
In februari luidden de bewoners de noodklok. De politiek ging in de kritiek mee. Onder aanvoering van Tim Schipper van de SP eiste de gemeenteraad actie van wethouder Kees Diepeveen. Die erkende dat het fout zit in de flat. Hij noemde de situatie dramatisch en onacceptabel.

Er is wat schimmel weggepoets, wat inmiddels al weer terugkomt."
Marianne Kloeth (bewoonster)

Na aandacht van RTV Utrecht voor het probleem stuurde Bo-Ex vier medewerkers naar de tien-hoog flat. Woordvoerster Esther Gruter erkende in februari dat de bewoners terecht hebben geklaagd. De situatie is destijds ontstaan doordat er maar geen besluit genomen kon worden over de toekomst van de flat: moet hij gesloopt worden, of gerenoveerd.

Oplapwerk
Vier maanden later is er niet iets structureel verbeterd. Marianne Kloeth woont in de flat, volgens haar zijn de problemen niet verholpen: "Er is wat schimmel weggepoets, wat inmiddels al weer terugkomt. Ze hebben volgens eigen zeggen een beetje oplapwerk gedaan." En dus zijn ze het zat. Ze willen naar de rechter. De zoektocht naar een advocaat was echter moeizaam. "Uiteindelijk zijn we bij Gor Gabrelian terecht gekomen, en hij wil ons vertegenwoordigen."

 De flat aan de Hanoidreef De flat aan de Hanoidreef | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Andere bewoners hebben zich gericht tot jurist Bernard Tomlow. Die noemt de situatie in de flat 'inhumaan'. Zowel Tomlow als Gabrelian bereiden nu een kort geding voor. "De huurders eisen van Bo-Ex dat de gebreken waarmee ze al jaren moeten leven, eindelijk worden verholpen", stelt advocaat Gabrelian. "En wat zij ook eisen is een huurverlaging omdat ze jaren hebben moeten leven met gebreken in het pand."

Sloopwerk
De advocaat heeft de flat bezocht en is zich rot geschrokken. "Naar mijn weten staat het pand al ruim een decennium op de nominatie om gesloopt te worden. Maar het enige dat gesloopt wordt aan de Hanoidreef, is de gezondheid van de bewoners." Hij roept Bo-Ex op om hun verantwoordelijkheid te nemen: "Grijp in en compenseer de huurders adequaat."

Bo-Ex is zich van geen kwaad bewust. Woordvoerster Esther Gruter: "Op dit moment valt er niet zo heel veel te vertellen, omdat wij de rechtszaak willen afwachten." Wel bereidt Bo-Ex een klacht voor tegen de advocaat. Gruter: "Ze zijn langs de deuren gegaan om te vragen of ze op no-cure-no-pay-basis willen meewerken aan een rechtszaak, en dat mag niet." Gabrelian maakt zich geen zorgen: "Dat is onzin, de bewoners hebben mij als groep benaderd." De advocaat geeft aan helemaal geen tijd te hebben om van deur tot deur te gaan. Kloeth bevestigt het verhaal van hun advocaat.

Het kort geding dient begin volgende maand.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -