RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drukte bij reisbureaus, gunstige coronacijfers en burgemeester Dijksma uit quarantaine


PROVINCIE UTRECHT - In dit, voor veel mensen, lange weekend wordt uitgekeken naar de geplande versoepelingen volgende week. Hier lees je het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 14 mei. Met vandaag onder meer drukte bij reisbureaus, weer een festival dat niet doorgaat en basisscholen krijgen hulp.

Burgemeester Dijksma uit quarantaine
De burgemeester van de Domstad, Sharon Dijksma, meldt op Twitter dat ze na haar coronabesmetting weer naar buiten mag. "Na ruim een week in quarantaine kan ik gelukkig weer naar buiten en mag ik volop aan de slag!!" Ook waarschuwt ze mensen: "Dit virus kan Ťcht heel heftig zijn. Dus mensen alsjeblieft; houd je aan de regels en laat je testen bij klachten!" De burgemeester bedankt mensen voor lieve reacties die ze kreeg.

Dijksma werd op 6 mei positief getest op het coronavirus en zat sindsdien met haar gezin in quarantaine. Ze heeft de afgelopen week vanuit huis gewerkt.

 De tweet van burgemeester Dijksma De tweet van burgemeester Dijksma | Foto: Twitter

Ziekenhuispersoneel wisselt van baan
Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en ambulancedienst RAVU laten hun personeel van baan wisselen. Ambulancemedewerkers gaan meelopen op de spoedeisende hulp en andersom. Op deze manier leren de medewerkers heel veel van elkaar en wordt er misschien nieuw personeel aangetrokken.

Melvin weet al een heleboel over de ambulance maar heeft er nog nooit mee gewerkt. Hij werkt op de spoedeisende hulp en wil dat graag combineren met diensten op de ambulance. Het ziekenhuis en de RAVU willen met deze pilot medewerkers blijven uitdagen en nieuwe kansen bieden. Melvin hoopt dat hij wordt aangenomen voor de proef, hij ziet het wel zitten op de ambulance.

Ziekenhuispersoneel wisselt van baan


Personeel Utrechtse Stadsschouwburg doet vrijwilligerswerk
Schouwburgpersoneel gaat aan de slag op verschillende basisscholen in Utrecht. Omdat de medewerkers van de Utrechtse cultuurinstelling nu weinig te doen hebben, dragen ze hun steentje bij in het onderwijs.

John Jansen, directeur van obs De Koekoek is er blij mee. Hij wordt bijgestaan door horecamedewerker Adam Thomassen. "Het is heel fijn om een markant persoon als Adam op onze werkvloer te hebben. Hij ondersteunt de conciŽrge en geeft bijvoorbeeld instrumentale muziekles tijdens de tussenschoolse opvang. Adam speelt ook gitaar met kleuters. Die genieten daar enorm van."

Festival Wildeburg gaat weer niet door
De Amersfoortse organisatie van het festival Wildeburg maakt vandaag bekend dat het voor het tweede jaar op rij niet doorgaat. "We hadden niets liever gewild dan eindelijk weer samenkomen, maar er zijn teveel onzekerheden om op deze termijn Wildeburg uit de grond te stampen", schrijft de organisatie op Facebook.

De organisatie, ook verantwoordelijk voor Lepeltje Lepeltje, zegt dat het onder meer te maken heeft met het garantiefonds. "Er wordt al lang gesproken over het garantiefonds voor festivals, maar de exacte voorwaarden zijn nog steeds niet duidelijk genoeg. We hebben lang gehoopt dat dit fonds ons de zekerheid kon geven om leveranciers, werknemers en artiesten vast te leggen en te werken aan de 2021 editie. Helaas laat verdere uitwerking van het fonds veel te lang op zich wachten."

De organisatie spreekt van een 'te groot risico'. Omdat het festival nu weer niet doorgaat, kunnen mensen hun geld terugkrijgen voor het kaartje.

Buitenlandse reizen worden weer veel geboekt
We staan allemaal te springen om weer naar het buitenland op vakantie te gaan, zo lijkt het. Reisbureaus in onze regio merken dat er veel interesse is in de Spaanse of Griekse zon, nu het kabinet heeft aangekondigd dat reizen naar veilige landen vanaf morgen weer kan. Welke landen zo'n veilige 'code geel' krijgen is nog niet bekend.

Volgens Erica Dankmeijer, van reisbureau Acire in Nieuwegein, is het vooral Griekenland waar vakantiegangers hun geld nu op inzetten. "Alles wat ik nu boek is Griekenland", vertelt ze. "Ik heb nog net geen dranghekken staan, maar druk is het zeker. "Ik werd laatst nog gebeld door een klant die in de regen op vakantie in Zeeland was. Ook hij wil dolgraag naar Griekenland in juli."

Lees ook: Druk bij reisbureaus nu reizen naar veilige landen straks weer mag

413 nieuwe coronabesmettingen in de provincie
Vandaag zijn er 413 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de provincie Utrecht, dat is lager dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen van 455 nieuwe besmettingen per dag. Gisteren werden er 512 nieuwe besmettingen gemeld, een dag eerder 429.

Ook landelijk daalt het aantal nieuwe coronabesmettingen. Vandaag zijn er 5.608 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat ligt op dagelijks 6.220 nieuwe besmettingen. De afgelopen dagen werden er respectievelijk 6062 en 6367 nieuwe besmettingen gemeld.

Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente:Het aantal patiŽnten in de ziekenhuizen in Nederland stijgt licht, maar er worden steeds minder nieuwe patienten opgenomen. Omdat de uitstroom (nog) niet genoeg daalt, neemt het totaal aantal patiŽnten in de ziekenhuizen niet af. Het aantal coronapatiŽnten op de intensive cares daalt wťl voor de negende dag op rij. Die vleugels behandelen nu 728 mensen, vijf minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds 2 april.

In de Utrechtse ziekenhuizen zijn de afgelopen dag vier nieuwe coronapatiŽnten opgenomen, gisteren waren dat er vijf. Dat is lager dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat ligt op 13 nieuwe ziekenhuisopnames per dag.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -