Utrechtse Hilla bezorgd over situatie in thuisland Israël: 'Mensen zijn gevangenen van kortzichtige leiders'

© Maayan Sela
UTRECHT - Zo'n drie keer per dag belt de Utrechtse Hilla Hoffman met haar familie in Israël. Haar ouders, broer en aangetrouwde familie wonen in de buurt van Tel Aviv. Hoffman: "Het contact met mijn familie is oké. Dinsdag en woensdag was het daar angstaanjagend en zorgwekkend. Donderdag was het wat rustiger, er gingen 's nachts geen luchtalarmen en werden er geen raketten afgevuurd." Wel zijn de scholen dicht en moeten burgers in de buurt blijven van schuilkelders.
Het conflict tussen Israël en Hamas laaide vorige week op. Over en weer worden aanvallen uitgevoerd. Aan beide kanten vallen slachtoffers. Bij de NOS leest u meer over het conflict. De situatie in haar vaderland zit constant in de gedachten van Hoffman. "M'n hart breekt voor de mensen in Israël, het is een onmogelijke situatie voor beide kanten."

'Pijn voor alle verloren levens'

Hoewel Hoffman zich een Isreali voelt en haar land steunt, leeft ze ook mee met de Palestijnse slachtoffers. "Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik rouw en heb pijn voor alle verloren levens. De aggressie komt van beide kanten, ik wil dat er een manier is om op vredelievende manier te leven."
Volgens Hoffman schiet het leiderschap van beide kampen in Israël tekort. "Mensen zijn gevangenen van kortzichtige leiders", zegt ze. "Het conflict speelt al bijna 100 jaar dus het is moeilijk om in een paar zinnen samen te vatten."

Zorgen blijven

Als bevolkingsgroepen in het land in vrede samen willen leven moeten de leiders boven de huidige situatie uitstijgen. Hoffman ziet een gebrek aan pragmatisme en geen bereidheid tot het sluiten van compromissen. "En allebei de kanten houden zich vast aan historische zienswijzen zonder bereidheid om voorwaarts te gaan."
Ondertussen blijft Hoffman zich zorgen maken, in eerste instantie om haar eigen familie maar ook om de rest van het land. "Helaas denk ik niet dat er met het huidige leiderschap een einde komt aan het conflict."
Spanningen in Nederland

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestreiding (NCAB) Eddo Verdoneer zegt dat de spanningen tussen Israël en de Palestijnen ook kunnen zorgen voor antisemitische incidenten in Nederland. "Jodenhaat is geen vorm van politiek protest tegen de situatie in het Midden-Oosten. Het is een ontoelaatbaar kwaad in onze samenleving", zegt Verdoner. "Ik wil ook vragen aan alle burgemeesters om hier goed op te letten en direct in te grijpen als er tijdens een demonstratie antisemitische uitingen worden gedaan. Voor antisemitisme mag nergens een vrijplaats bestaan."

Bracha Heintz is de vrouw van de Utrechtse rabbijn. Zij zegt dat de zorg immens groot is en dat er maatregelen zijn genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.