RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeente Utrecht beëindigt Palestina-betoging, noodbevel van kracht

1/3
UTRECHT - De Free Palestina-betoging op het Jaarbeursplein in Utrecht is door de gemeente beŽindigd. De gemeente Utrecht greep in omdat de demonstranten geen afstand van elkaar hielden. Rond 19.20 uur vaardigde burgemeester Sharon Dijksma een noodbevel uit, omdat veel demonstranten nog in het gebied rond het Jaarbeursplein waren.

"Dit noodbevel houdt in: een ieder van wie een redelijk vermoeden bestaat uit te zijn op wanordelijkheden, moet zich verwijderen uit het op de kaart aangeduide gebied. Hier geen gehoor aan geven betekent mogelijk aanhouding of boete", laat de gemeente weten. Het noodbevel is van kracht in de wijken Lombok, Nieuw Engeland de Dichterswijk en het centrum.

 Een deel van de demonstranten ging naar de Kanaalstraat Een deel van de demonstranten ging naar de Kanaalstraat | Foto: RTV Utrecht

Coronaregels niet nageleefd
De demonstratie op het Jaarbeursplein begon om 17.00 uur. Al snel liet de gemeente weten dat het maximum aantal van 500 demonstranten was bereikt. Omdat een deel van de demonstranten de coronaregels niet naleefde, werd de demonstratie daarna door de gemeente beŽindigd.

Veel mensen wilden het plein aanvankelijk niet verlaten. Na enige tijd greep daardoor de ME in om het plein schoon te vegen. Een deel van de demonstranten trok daarop naar de Kanaalstraat in de wijk Lombok. Ook daar werden de demonstranten verzocht om weg te gaan, waarop een deel naar de Vleutenseweg ging.

Nadat het noodbevel werd uitgevaardigd, verspreidden de demonstranten zich verder. Een deel van de demonstranten bleef zich ophouden bij het Westplein aan het begin van de Kanaalstraat. Zij zijn door de ME ingesloten.

 De ME is op de Vleutenseweg massaal aanwezig De ME is op de Vleutenseweg massaal aanwezig | Foto: RTV Utrecht

'Free Palestina'
Mensen demonstreerden onder de leus 'Free Palestina', en wilden steunbetuigen aan hun 'broeders en zusters', is te lezen op de instagrampagina van Marwajuicee. Op die pagina werd eerder opgeroepen om naar de demonstratie te komen.

Het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen laaide de afgelopen weken op. Over en weer worden aanvallen uitgevoerd, aan beide kanten vallen slachtoffers.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -