RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Droogte zo goed als voorbij door wisselvallige weer'

PROVINCIE UTRECHT - Door het wisselvallige weer sinds vorige zomer is de droogte van afgelopen jaren zo goed als voorbij. Dat meldt het weerbureau Weeronline.nl. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal en ook het neerslagtekort is kleiner dan gebruikelijk.

De komende tijd blijft dagelijks kans op buien, waardoor voorlopig geen sprake is van ernstige droogte. Op dit moment bedraagt het neerslagtekort slechts 26 millimeter. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen Nederland rond deze tijd ongeveer 110 millimeter tekort kwam.

Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt. Halverwege mei is het neerslagtekort normaal circa 40 millimeter. Het afgelopen half jaar is er zoveel regen gevallen, dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is.

Vooral oktober en december 2020 en januari van dit jaar verliepen kletsnat. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom regen. Er is zo'n 40 millimeter gevallen, tegen de gebruikelijke 56 in een gehele meimaand.

Waterschap Vallei en Veluwe liet begin maart al weten dat de droogte op de Utrechtse Heuvelrug voorbij was. Met name in de lage gebieden had het grondwaterpeil zich al goed hersteld. In de hoge gebieden, zoals de zandgronden op de Utrechtse Heuvelrug is het waterpeil nog wel aan de lage kant, zei het waterschap.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -