RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Dijksma: 'Demonstranten kregen ruim de tijd om vrijwillig te vertrekken'


UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma heeft in een brief aan de gemeenteraad van Utrecht haar keuze om de Palestina-betoging te ontbinden verdedigd. Dijksma vaardigde gisteren een noodbevel uit nadat demonstranten bleven samenscholen.

Uiteindelijk werden er meer dan honderd mensen opgepakt. Ze werden allemaal in de loop van de avond en nacht naar huis gestuurd met een proces-verbaal voor het negeren van het noodbevel of op grond van de Wet openbare manifestaties. Alleen een man die ook stenen naar de politie gooide, zit nog vast.

Maximaal 500 personen
In de brief zegt Dijksma dat er vooraf toestemming was gegeven voor een demonstratie met maximaal 500 personen op het Jaarbeursplein. Ook was van tevoren met de organisatie van het protest afgesproken dat de coronaregels werden nageleefd.

Bekijk hier het verloop van de demonstratie


"Al snel bleek dat men zich onvoldoende hield aan de coronamaatregelen", schrijft Dijksma. Een deel van de demonstranten stond te dicht bij elkaar. "De organisatie heeft verschillende malen opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden, dit had geen effect."

Toen de situatie niet veranderde, besloot Dijksma na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie om de demonstratie te beŽindigen. Een deel van de demonstranten verliet daarop het Jaarbeursplein, maar een groep van ruim tweehonderd personen bleef achter.

Groep trok richting Lombok
"Nadat op verschillende manieren door de politie en de organisatie zonder succes was opgeroepen om te vertrekken, heeft de ME de demonstratie op mijn gezag feitelijk beŽindigd", zegt Dijksma. Daarop trok opnieuw een groep van zo'n tweehonderd personen richting Lombok.

Ook hier gaf de politie duidelijk aan dat de mensen naar huis moesten gaan, zegt Dijksma. Toen dit niet gebeurde, was de maat voor haar vol en besloot ze een noodbevel uit te vaardigen.

"Gedurende relatief lange tijd hebben mensen de ruimte gekregen om vrijwillig te vertrekken. Toen de groep uiteindelijk rond 21.00 uur opnieuw op het Westplein aankwam, heeft de politie de groep aangehouden", zegt Dijksma.

Iets meer dan honderd mensen werden daarop aangehouden. Een deel van hen werd vervolgens met bussen naar het arrestantencomplex in Houten gereden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -